FMI a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2015 şi 2016

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit estimările de creştere a economiei mondiale la 3,5% în 2015 şi la 3,7% în 2016, comparativ cu un avans de 3,8% anul acesta şi 4% anul viitor, prognozate în octombrie, se arată în raportul 'World Economic Outlook', publicat luni.
Economica.net - mar, 20 ian. 2015, 06:50
FMI a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2015 şi 2016

Cea mai semnificativă revizuire în scădere a fost înregistrată de Rusia, din cauza sporirii tensiunilor geopolitice şi a preţului mai scăzut al ţiţeiului. Astfel, PIB-ul ar urma să scadă anul acesta cu 3% şi cu 1% anul viitor, faţă de 3,5% în 2015 şi 2,5% în 2016, prognozat în octombrie.

Pentru 2014, FMI a prognozat că expansiunea economiei mondiale a fost de 3,3%, similar cu avansul din 2013.

Recentele evoluţii pe plan global, cum ar fi preţul mai scăzut al ţiţeiului, deprecierea euro şi a yenului şi potenţialul mai redus de creştere în multe state, au afectat economia mondială de la publicarea precedentelor prognoze ale FMI, în octombrie, se arată în raportul ‘World Economic Outlook’.

‘Aceste evoluţii au însemnat veşti bune pentru importatorii de ţiţei şi de materii prime şi veşti proaste pentru exportatori. Dificultăţile cu care se confruntă statele în urma recentei crize financiare au continuat. Dar sunt şi veşti bune pentru statele care au legături mai strânse cu euro şi yenul, dar veşti proaste pentru cei cu legături mai apropiate de dolar’, a apreciat economistul – şef al FMI, Olivier Blanchard.

Avansul economiei SUA ar urma să ajungă la 3,6% în 2015 şi 3,3% în 2016, de la 2,4% în 2014, pe fondul cererii interne solide.

Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimările de creştere a economiei zonei euro, la 1,2% în 2015 şi 1,4% în 2016. Astfel, Germania ar urma să înregistreze un avans de 1,3% anul acesta şi de 1,5% anul viitor, în timp ce PIB-ul Franţei va creşte cu 0,9% în 2014 şi cu 1,3% în 2015.

FMI a menţinut estimările privind avansul economiei Marii Britanii în acest an, la 2,7%, iar pentru anul viitor estimează o expansiune de 2,4%.

În Japonia, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimările de creştere a economiei la 0,6% în 2015 şi 0,8% în 2016.

Economiile emergente şi statele în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă şi România) ar urma să înregistreze o creştere de 2,9% anul acesta şi de 3,1% anul viitor, faţă de un avans de 5,1% în 2014 şi de 5,4% în 2015 prognozat în octombrie.

Avansul economiei chineze va fi moderat, la aproximativ 6,8% în 2015 şi 6,3% în 2016, din cauza măsurilor ce vizează încetinirea creşterii creditării şi majorarea costului capitalului.

Creşterea va fi sub estimări în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, din cauza turbulenţelor politice din regiune.

Declinul semnificativ al preţului la ţiţei şi avansul mai solid al economiei SUA nu vor fi suficiente pentru a îmbunătăţi perspectivele de creştere ale economiei mondiale în acest an, a afirmat, săptămâna trecută, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

‘Stimulentele apărute ca urmare a ieftinirii ţiţeiului sunt bine venite, dar, dacă fundamentele economiilor nu sunt solide, aceste evoluţii nu vor fi de ajutor’, a avertizat Christine Lagarde.

‘Vedem că redresarea economiei mondiale se confruntă în continuare cu dificultăţi. Prea multe state suferă de pe urma crizei financiare, care a dus la creşterea şomajului şi a nivelului datoriei. Prea multe companii şi gospodării îşi reduc investiţiile şi consumul, deoarece sunt îngrijorate de evoluţia slabă a economiei’, a declarat directorul general al FMI.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...