FMI a înrăutăţit uşor estimările privind creşterea economiei mondiale în 2013 şi 2014

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit uşor prognozele privind creşterea economiei globale atât pentru anul în curs cât şi pentru anul următor, ca urmare a cererii de consum mai slabe şi a încetinirii înregistrate de mai multe economii emergente importante.
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 14:08
FMI a înrăutăţit uşor estimările privind creşterea economiei mondiale în 2013 şi 2014

Pentru anul în curs, Fondul a revizuit proiecţia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cât estima în aprilie, la 3,1%, aceeaşi rată înregistrată şi anul trecut, arată date publicate de instituţie pentru actualizarea estimărilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.

Pentru anul următor, prognoza privind creşterea PIB a fost înrăutăţită de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.

„Creşterea economică este estimată să rămână redusă, la uşor peste 3% anul acesta, acelaşi nivel ca anul trecut. Este mai puţin decât anticipam în aprilie, în mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe şi a încetinirii în mai multe din economiile emergente importante, precum şi din cauza recesiunii mai pronunţate din zona euro”, se arată în raport.

Fondul a înrăutăţit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest şi cu 0,2 puncte pentru anul următor, la 1,2%, respectiv 2,1%. În cazul celor emergente, revizuirea negativă s-a situat la 0,3 puncte procentuale atât pentru anul în curs cât şi pentru 2014. Astfel, în 2013 economiile emergente ar urma să înregistreze o creştere de 5%, urmată de 5,4% anul următor.

Estimările privind Europa Centrală şi de Est au fost menţinute la nivelul din aprilie, de 2,2% pentru acest an şi de 2,8% pentru următorul.

Riscurile s-au amplificat în ultimele luni, se arată în raportul Fondului. Astfel, în timp ce vechile vulnerabilităţi s-au menţinut, au apărut unele noi, inclusiv posibilitatea unei încetiniri mai prelungite a economiilor emergente. Acestea se confruntă cu riscuri precum un potenţial mai redus de creştere, încetinirea creditării şi eventuale condiţii mai stricte la acordare de împrumuturi în cazul în care schimbarea politicii Rezerva Federală a SUA conduce la o inversare puternică a fluxurilor de capital.

FMI recomandă economiilor avansate să menţină un mix de politici macroeconomice care să susţină creşterea, împreună cu planuri credibile pentru a ajunge la sustenabilitatea datoriei pe temen mediu şi cu reforme pentru consolidarea băncilor şi revigorarea creditării.

Multe dintre economiile emergente şi în dezvoltare se confuntă cu o dilemă între politici macroeconomice pentru susţinerea activităţii slabe şi măsuri de limitare a ieşirilor de capital. Implementarea de reforme ar putea face mai uşoară o alegere între cele două, notează FMI.

Pentru Statele Unite, cea mai mare economie din lume, Fondul estimează o creştere de 1,7% în acest an, comparativ cu prognoza de 1,9% din aprilie, în timp ce pentru zona euro a înrăutăţit estimarea privind contracţia PIB de la circa 0,4% la 0,6%.

În cazul Germaniei, FMI a înjumătăţit, la 0,3%, prognoza privind creşterea din acest an, în timp ce pentru Franţa se aşteaptă la o scădere a PIB de 0,2%, comparativ cu declinul de 0,1% anticipat anterior.

Fondul are aşteptări mai slabe şi pentru Italia, unde anticipează acum o contracţie de 1,8%, mai mare decât scăderea de 1,5% luată în calcul în aprilie. Estimarea privind scăderea PIB al Spaniei a fost păstrată neschimbată, la 1,6%.

Germania, Franţa, Italia şi Spania sunt cele mai mari economii ale zonei euro.

Analiştii FMI au îmbunătăţit estimările de creştere pentru trei dintre marile economii dezvoltate – Marea Britanie, Japonia şi Canada.

Cea mai puternică îmbunătăţire a prognozei privind avansul din acest an a fost consemnată în cazul Japoniei, de la 1,5% la 2%, în timp ce pentru Marea Britanie rata a fost majorată de la 0,6% la 0,9%, iar pentru Canada de la 1,5% la 1,7%.

FMI a înrăutăţit estimările pentru evoluţia mai multor economii emergente importante în acest an. Astfel, Rusia ar urma să înregistreze o creştere a PIB de 2,5% în acest an, faţă de 3,4% cât se lua în calcul în aprilie, în timp ce în cazul Braziliei revizuirea se situează la 0,5 puncte procentuale, de la 3% la 2,5%. În cazul Chinei, Fondul a schimbat prognoza privind avansul PIB de la 8,1% la 7,8%.

Raportul FMI nu include date privind evoluţia economiei României. Anterior, FMI şi autorităţile române au estimat o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile proprii și a menținut prețul benzinei....
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet majorează cu 490.000 de dolari capitalul social al Bob IoT Enterprise, fabrică unde se produc mai multe dispozitiv ...