FMI a redus estimarea de creştere a economiei mondiale şi cere Europei o politică monetară agresivă

Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea de creştere a economiei globale cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, şi cere Europei o politică monetară agresivă în condiţiile în care redresarea zonei euro este în urma restului lumii, potrivit noului raport World Economic Outlook, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 15:05
FMI a redus estimarea de creştere a economiei mondiale şi cere Europei o politică monetară agresivă

Este pentru a patra oară consecutiv când FMI reduce estimarea referitoare la evoluţia economiei globale.

Fondul a modificat şi prognoza privind economia zonei euro, anticipând o contracţie de 0,3%, peste cea de 0,2% estimată în ianuarie. Economia Franţei se va contracta, alături de cele ale Spaniei şi Italiei.

„Principala provocare rămâne în Europa, care trebuie să facă tot posibilul pentur creşterea cererii private”, a declarat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard. El a explicat că este nevoie de o politică monetară agresivă, respectiv întărirea sistemului financiar care nu este încă într-o formă grozavă.

FMI descrie o redresare economică în trei viteze, condusă de pieţe emergente, între care China, Statele Unite şi la urmă Europa, după lupta cu criza datoriilor care a necesitat susţinerea financiară a cinci ţări din regiune.

Principalul pericol imediat pentru economia mondială este recesiunea zonei euro, dar incapacitatea SUA şi Japoniei de a adopta planuri de reducere a datoriilor, pe termen mediu, va avea consecinţe, potrivit raportului.

Estimarea de creştere a economiei americane a fost redusă de la 2% la 1,9%, pentru a include impactul măsurilor automate de reducere a cheltuielilor. Avansul se va accelera însă la 3% în 2014, datorită redresării pieţei imobiliare, a îmbunătăţirii încrederii şi a măsurilor de stimulare ale Rezervei Federale.

Fondul a îmbunătăţit prognoza pentru creşterea economiei Japoniei în acest an de la 1,2% la 1,6%, datorită unui plan de stimulare a economiei. Pentru 2014 este anticipat un avans de 1,4%, dublu faţă de ritmul de 0,7% estimat în ianuarie.

Pentru economia mondială, FMI estimează în 2014 o creştere de 4%, cu 0,1 puncte sub cea prognozată în ianuarie.

În raport se mai arată că economiile avansate au evitat două mari pericole pentru redresarea globală, respectiv spargerea zonei euro şi aşa-numita prăpastie fiscală în SUA.

Fondul anticipează agravarea contracţiei economice în Italia în acest an, la 1,5%, de la 1% estimată în ianuarie. Pentru Spania instituţia prognozează un declin de 1,6%, cu 0,1 puncte mai mult. În cazul Franţei este aşteptată o scădere a PIB de 0,1%, faţă de avansul de 0,3% estimat în ianuarie.

FMI consideră că BCE poate reduce în continuare dobânda de politică monetară.

Pentru Germania, Fondul a menţinut estimarea pentru acest an la o creştere a PIB de 0,6%, sub ritmul de 0,9% consemnat anul trecut. Blanchard consideră că ritmul redus de creştere pune sub semnul întrebării capacitatea centrului zonei euro de a susţine periferia.

Prognoza pentru economia Chinei a fost redusă de la 8,2% la 8%, iar cea a Indiei de la 5,9% la 5,7%. În cazul Braziliei estimarea a fost revizuită de la 3,5% la 3%.

Inflaţia va rămâne sub control la nivel mondial, iar preţurile mărfurilor ar putea scădea cu 2% în acest an faţă de 2013, odată cu creşterea ofertei de materii prime, precum petrol şi cereale.

Te-ar mai putea interesa și
Magiunul din prune Topoloveni a intrat pe piața din Vietnam
Magiunul din prune Topoloveni a intrat pe piața din Vietnam
Magiunul din prune Topoloveni, primul produs românesc certificat cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), a ajuns în aceste zile în Vietnam cu ajutorul programului european de promovare "Enjoy......
Holde Agri Invest a atras aproximativ 21 de milioane de lei în urma operațiunii de majorare a capitalului social
Holde Agri Invest a atras aproximativ 21 de milioane de lei în urma operațiunii de majorare a capitalului social
Compania Holde Agri Invest S.A. anunță încheierea operațiunii de majorare a capitalului social și atragerea a aproximativ ...
Programul Tomata – Numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil faţă de săptămâna trecută
Programul Tomata – Numărul cererilor transmise pentru decontare a crescut considerabil faţă de săptămâna trecută
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a primit de la alte zece judeţe deconturi în vederea efectuării ...
OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022
OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022
OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022, un rezultat determinat în principal ...