FMI a redus prognoza privind creşterea economiei Chinei în 2015, la 7%

Fondul Monetar Internaţional a redus prognoza privind creşterea economiei Chinei de la 7,3% la 7% în 2015 şi a cerut autorităţilor de la Beijing să evite noi măsuri de stimulare şi să se concentreze în schimb pe reducerea riscurilor financiare, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 11:17
FMI a redus prognoza privind creşterea economiei Chinei în 2015, la 7%

China, a doua mare economie a lumii, trebuie să-şi menţină angajamentul de a implementa reforme care să corecteze dezechilibrele, inclusiv ‘o depreciere moderată a yuanului’, se arată în raportul FMI. Instituţia apreciază că statul chinez poate trece la următoarea etapă în liberalizarea ratei dobânzilor, chiar dacă unii oficiali chinezi susţin că ţara nu este pregătită pentru o astfel de decizie.

‘Noi nu recomandăm măsuri de stimulare a economiei în acest moment’, le-a declarat jurnaliştilor directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, când a fost întrebat dacă Executivul de la Beijing ar trebui să facă mai mult pentru sprijinirea avansului PIB-ului.

De asemenea, oficialul FMI a declarat că cea mai mare ameninţare la adresa Chinei este încrederea în datorii şi investiţii în zone cum ar fi piaţa imobiliară, pentru a stimula avansul economiei.

Chiar dacă economia chineză nu riscă să nu atingă obiectivul Guvernului ce vizează o creştere de 7,5% anul acesta, nu sunt motivate noi măsuri de stimulare, a explicat Lipton.

Acesta a adăugat: ‘vulnerabilităţile au sporit până la momentul în care ţinerea lor sub control ar trebui să fie o prioritate’, iar FMI crede că statul chinez poate atinge ţinta de creştere a economiei în acest an.

Pentru 2015, FMI a redus estimarea privind creşterea economiei Chinei de la 7,3% la 7%, un nivel pe care Lipton îl consideră realist dacă Beijingul va adopta reforme financiare cuprinzătoare, aşa cum a promis.

Autorităţile chineze s-au angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spaţiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemul financiar, consolidarea cererii interne şi printr-o atenţie deosebită acordată investitorilor străini.

În aprilie, China a prezentat un pachet de măsuri menit să sprijine creşterea economiei şi să creeze locuri de muncă, după o încetinire care pune în pericol atingerea ţintei de creştere de 7,5% în 2014, anunţată de premierul Li Keqiang.

Guvernul va vinde anul acesta obligaţiuni în valoare de 150 miliarde yuani (24 miliarde de dolari) pentru a stimula construirea de căi ferate, în special în regiunile mai puţin dezvoltate din centrul şi vestul Chinei. De asemenea, autorităţile vor crea un fond de dezvoltare de 200-300 miliarde de yuani pe an pentru a majora sursele de finanţare necesare construirii de căi ferate.

Măsurile fac parte din planurile Guvernului de la Beijing de a accelera proiectele de infrastructură, după ce încetinirea din sectorul industrial, vânzările de retail şi investiţii au afectat ritmul de creştere al economiei.

Conform datelor oficiale, PIB-ul Chinei a crescut cu 7,4% în primul trimestru din 2014, comparativ cu precedentele trei luni.

Politicile adoptate de Guvern vor duce probabil la o accelerare a expansiunii economiei în trimestrul doi din 2014, susţine Xu Gao, economist la Everbright Securities Co. în Beijing.

De asemenea, va fi extins sistemul preferenţial de taxare către mai multe întreprinderi mici şi va fi majorată finanţarea pentru construirea de case pentru cei cu venituri mici.

Anul acesta, China intenţionează să construiască mai mult de 6.600 kilometri de căi ferate, cu peste 1.000 km mai mult decât anul trecut.

Guvernul chinez şi-a exprimat anul trecut intenţia de a ‘reechilibra’ modelul economic al ţării prin reducerea dependenţei de exporturi şi investiţiile în infrastructură, graţie stimulării consumului intern. În acest sens, Executivul a dezvăluit în luna noiembrie un ambiţios program de reforme economice şi financiare destinat să ofere pieţei un rol crucial în economie.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...