FMI avertizează că există riscul unei corecţii bruşte a pieţei, pe fondul „stării de automulţumire”

"O stare de automulţumire" se răspândeşte pe pieţe deoarece investitorii, bazându-se pe continuarea măsurilor de relaxare a politicii monetare, măresc preţurile activelor, existând riscul unei corecţii bruşte a pieţei, se arată în Raportul global de stabilitate financiară, publicat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.
Economica.net - mie, 27 ian. 2021, 14:40
FMI avertizează că există riscul unei corecţii bruşte a pieţei, pe fondul

Campania de vaccinare a sporit aşteptările unei redresări globale şi a stimulat creşterea preţurile activelor, în pofida sporirii numărului de infecţii şi a incertitudinilor persistente privind perspectivele economice, apreciază FMI. Instituţia financiară avertizează autorităţile să fie pregătite pentru riscul unei corecţii bruşte a pieţei, care ar putea exacerba vulnerabilităţile financiare care până acum au rămas la distanţă, cum ar fi majorarea datoriilor companiilor şi slăbiciunea instituţiilor financiare nebancare.

Chiar şi aşa, autorităţile trebuie să continue să furnizeze sprijin, până redresarea economică sustenabilă se confirmă, deoarece livrările insuficiente de vaccinuri ar putea pune în pericol redresarea globală, susţine FMI.

„Detectăm cu siguranţă o modificare a valorilor în unele sectoare şi la unele clase de active, dar condiţiile financiare favorabile sunt rezultatul vizat al atenuării politicii monetare”, a apreciat Tobias Adrian, directorul departamentului pieţe de capital din cadrul FMI.

Raportul atrage atenţia asupra distribuirii inegale a vaccinurilor, care ar putea exacerba şi mai mult instabilitatea financiară globală.

Statele dezvoltate au achiziţionat în avans cantităţi mari de vaccinuri, în timp ce ţările în curs de dezvoltare le obţin mai greu, ceea ce ar putea ajuta economiile avansate să ridice restricţiile mai repede decât alte ţări.

Dacă băncile centrale din statele occidentale care se redresează încep normalizarea politicii monetare, fluxurile de capital în ţările în curs de dezvoltare ar putea fi periclitate şi ar putea creşte costul finanţării externe, avertizează FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Stabilitatea din clasamentul general Interbrand - Best Global Brands 2021 se menține și în domeniul luxului. Ca și în ...