1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Finanţe şi bănci

FMI avertizează că procesul de convergenţă a veniturilor din Europa Centrală şi de Est va dura mai mult decât se preconiza iniţial

Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la creşterea economiilor din regiunea Europei Centrale, de Est şi Sud-Est, dar avertizează totodată că până vor ajunge la nivelul veniturilor din Europa Occidentală va dura o perioadă mai mare de timp pentru că potenţialul de creştere în majoritatea statelor din CEE este în continuare semnificativ mai scăzut decât era înainte de criza financiară globală, se arată într-un raport regional publicat joi.

11 mai, 2017 | Agerpres

Potrivit FMI, vinovate de nivelul scăzut al potenţialului de creştere al statelor din CEE sunt creşterea slabă a productivităţii şi nivelul scăzut al investiţiilor, ambele agravate de îmbătrânirea rapidă a populaţiei.

'Cea mai mare parte a forţei de muncă din regiune se diminuează din cauza îmbătrânirii, dar şi datorită migraţiei externe. În timp, numărul crescut de pensionari şi reducerea forţei de muncă va limita creşterea economică şi va agrava deficitele bugetare', avertizează FMI.

În consecinţă, FMI apreciază că multe guverne din regiune ar trebui să profite de relansarea economică actuală pentru a-şi reduce datoriile şi a crea rezerve pentru cheltuieli sociale mai mari în perioade dificile. În plus, pentru a accelera procesul de convergenţă al veniturilor statele din CEE trebuie să crească productivitatea şi investiţiile. De aceea FMI recomandă guvernelor din regiune să se concentreze pe reforme în domeniile: întăririi instituţiilor, creşterii eficienţei în sectorul public, inclusiv prin restructurarea companiilor de stat, şi creşterii participării pe piaţa muncii, inclusiv prin reducerea stimulentelor pentru pensionarea anticipată.

Conform raportului regional publicat joi de FMI, anul acesta, la fel ca şi anul trecut, statele din Europa de Sud-Est membre ale UE (România, Bulgaria şi Croaţia) vor înregistra pe ansamblu cel mai ridicat ritm de creştere din toate statele din regiune, 3,7%, chiar dacă este vorba de un avans mai mic decât cel de 4,2% înregistrat în 2016.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO