FMI avertizează: Regiunea Europei Centrale şi de Sud Est se îndreaptă spre o perioadă turbulentă

După o creştere solidă în 2015, regiunea Europei Centrale şi de Sud Est se îndreaptă spre o perioadă turbulentă. O creştere mai redusă în zona euro şi SUA, înăsprirea condiţiilor financiare globale şi slăbiciunile din multe economii emergente creează turbulenţe, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional pentru regiunea CESEE publicat vineri. Cu toate acestea, pe termen scurt, creşterea este preconizată să rămână robustă în majoritatea statelor din CESEE graţie unei cereri interne solide.
Economica.net - vin, 06 mai 2016, 08:24
FMI avertizează: Regiunea Europei Centrale şi de Sud Est se îndreaptă spre o perioadă turbulentă

Economiile din Europa Centrală şi de Sud Est (CESEE) trebuie să facă reforme pentru a creşte productivitatea, să stimuleze investiţiile şi să îmbunătăţească oferta de mână de lucru pentru a accelera procesul de convergenţă, mai precizeaza FMI. 

‘În România, se derulează o relansare ciclică, iar creşterea este preconizată să se întărească, sprijinită de majorarea salariilor, preţurile reduse la combustibili şi scăderea TVA’, se arată în raportul FMI.

Însă, FMI avertizează că, în pofida unei relansări ciclice, creşterea din CESEE rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, iar dacă această creştere mai redusă va deveni o normalitate acest lucru va însemna un ritm mai lent de convergenţă cu Europa avansată.

Pentru a re-accelera procesul de convergenţă, FMI susţine că este nevoie de îmbunătăţirea ofertei de mână de lucru. Analizele FMI arată că ţările din CESEE pot contracara declinul populaţiei apte de muncă prin creşterea nivelului de participare a femeilor şi seniorilor, reducerea şomajului structural şi creşterea speranţei de viaţă. ‘Dezvoltarea participării forţei de muncă feminine ar putea ajuta la sprijinirea creşterii în Europa de Sud Est’, susţine FMI.

De asemenea, FMI recomandă economiilor din CESEE să stimuleze investiţiile, pentru aceasta fiind necesară rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investiţiile private.

‘Noi progrese ar putea fi necesare, în special în România şi Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodăriilor continuă să fie negative’, avertizează FMI.

În consecinţă, Fondul apreciază că politicile ar trebui să se concentreze pe reformele instituţionale ce reduc ineficienţele şi cresc randamentele investiţiilor şi economiilor private.

În sfârşit, pentru a menţine ritmuri de creştere mai mari decât în Europa avansată, FMI susţine că ţările din CESEE trebuie să rezolve obstacolele structurale şi instituţionale care împiedică utilizarea eficientă a tehnologiilor sau duc la alocarea ineficientă a resurselor. Raportul FMI arată că cele mai mari progrese ar putea apărea în urma îmbunătăţirii calităţii instituţiilor, creşterii accesului la serviciile financiare şi îmbunătăţirii eficienţei guvernului.

‘În Albania, România şi Turcia există posibilitatea majorării productivităţii prin transferul forţei de muncă din sectoarele cu o productivitate relativ scăzută (agricultura) către sectoarele cu productivitate mai mare (servicii)’, susţine FMI.

În ultimul său raport ‘World Economic Outlook’, publicat la începutul lunii aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere la 4,2% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, de la 3,9% cât estima în luna octombrie a anului trecut. Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura ţară din Europa care va înregistra în acest an o creştere economică mai mare decât cea a României, de 5%, în timp ce pe ansamblu Europa va înregistra o creştere economică de 2%, iar Europa Emergentă, regiune care include România, va înregistra un avans al PIB de 3,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din proiectul Stellaris de lângă stadionul Steaua. Peste 80% din apartamentele......
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile ...
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până ...
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...