FMI cere Austriei să regândească planurile de a forţa creditorii să suporte pierderi pentru salvarea Hypo

Austria ar trebui să revizuiască proiectul de lege prin care ar urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe Adria garantate de provincia Carinthia, deoarece o astfel de măsură ar putea ridica semne de întrebare şi asupra altor garanţii publice, a apreciat marţi Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 14:20
FMI cere Austriei să regândească planurile de a forţa creditorii să suporte pierderi pentru salvarea Hypo

Şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, a subliniat că, deşi guvernul de la Viena susţine că situaţia de la Hypo Alpe este un caz izolat, încălcarea unei promisiuni riscă să afecteze încrederea investitorilor în garanţiile publice.

‘Problema noastră nu este că obligaţiunile subordonate nu ar trebui să fie afectate de un bail-in’ a declarat presei Bas Bakker la sfârşitul revizuirii anuale a economiei austriece. ‘Problema este că a existat o garanţie pentru aceste obligaţiuni şi că această garanţie a fost anulată. Ne temem că aceasta ar putea ridica semne de întrebare asupra altor garanţii similare emise de alte organisme subnaţionale’, a avertizat Bas Bakker. ‘Până acum obligaţiunile subordonate garantare de Guvern au fost considerate ca fiind suficient de sigure. Investitorii aşteaptă întotdeauna ca acest gen de garanţie să rămână în vigoare’, a mai spus şeful misiunii FMI.

La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, a afirmat că decizia de a nu lăsa Hypo Alpe Adria să dea faliment, una dintre opţiunile avute în vedere de guvernul austriac timp de mai multe luni, este una în linie cu recomandările FMI.

De la debutul crizei financiare internaţionale, în 2008, şi până în prezent Austria a naţionalizat total sau parţial trei instituţii de credit, inclusiv Hypo Alpe Adria, unul dintre motive fiind şi expunerea mare a sistemului bancar austriac pe pieţele riscante din Europa emergentă.

La sfârşitul revizuirii anuale a economiei austriece, misiunea FMI şi-a revizuit estimările privind ritmul de creştere care va fi înregistrat în acest an de Austria până la 1-1,2% de la 1,7% anterior şi a reiterat că Austria trebuie să reducă cheltuielile publice şi, de asemenea, să urgenteze restructurarea băncilor cu probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Studiu: Inflația determină 80% dintre femei să caute surse suplimentare de venit
Studiu: Inflația determină 80% dintre femei să caute surse suplimentare de venit
Creșterile alarmante ale costurilor de zi cu zi determină 80% dintre femei să caute surse suplimentare de venit, potrivit unui studiu la nivel global, inclusiv pe România, al companiei de......
România în Schengen – Prin aderarea Croaţiei, Bulgariei şi României frontierele externe ar fi consolidate, afirmă premierul slovac
România în Schengen – Prin aderarea Croaţiei, Bulgariei şi României frontierele externe ar fi consolidate, afirmă ...
Slovacia susţine extinderea spaţiului Schengen prin includerea Croaţiei, Bulgariei şi României şi consideră că în ...
Autostrada Lugoj – Deva: Două benzinarii Mol au fost deschise în zona localității Făget
Autostrada Lugoj – Deva: Două benzinarii Mol au fost deschise în zona localității Făget
Strategia CNAIR pentru dotarea, operarea și întreținerea spațiilor de servicii de pe rețeaua de autostrăzi și drumuri ...
România în Schengen – Sunt motive politice în respingerea României şi a Bulgariei, spune vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european
România în Schengen – Sunt motive politice în respingerea României şi a Bulgariei, spune vicepreşedintele CE ...
''Puţinele îndoieli''' care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei ...