FMI cere Băncii Elveţiei măsuri de relaxare a politicii monetare

Banca Centrală a Elveţiei (SNB) ar trebui să ia în considerare noi măsuri de relaxare a politicii monetare pentru a limita încetinirea ritmului de creştere a economiei, posibil prin achiziţii de active anunţate anticipat, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional publicat luni, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 23 mart. 2015, 11:49
FMI cere Băncii Elveţiei măsuri de relaxare a politicii monetare

SNB ar trebui să achiziţioneze active în valută şi în moneda elveţiană, ritmul achiziţiilor urmând să fie ajustat în funcţie de necesităţi, apreciază FMI.

Anul acesta ritmul de creştere a economiei elveţiene ar urma să încetinească la aproximativ 0,75% estimează FMI.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Elveţiei a înrăutăţit estimarea de creştere economică, întrucât aprecierea francului, după eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, a condus la exporturi mai scumpe.

Anul acesta, PIB-ul Elveţiei ar urma să înregistreze un avans de 0,9%, faţă de 2,1% estimat anterior, a anunţat SNB, explicând că decizia a fost determinată de aprecierea francului cu 30% în ultimele două luni. Prognoza este similară cu cea a Guvernului elveţian.

Guvernatorul SNB, Thomas Jordan, a insistat că, deşi nu a existat o alternativă viabilă la eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, decizie luată în ianuarie de Banca Centrală, moneda Elveţiei va creşte moderat în lunile următoare.

‘SNB va rămâne activă pe piaţa valutară, dacă va fi necesar, pentru a influenţa condiţiile monetare’, se arată în comunicatul Băncii Elveţiei.

Luna trecută, exporturile elveţiene au scăzut cu 3,9%, comparativ cu februarie 2014.

Guvernul elveţian a înrăutăţit şi prognoza de creştere a economiei anul viitor la 1,8%, de la 2,4% estimat anterior.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export.

În 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a şocat pieţele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar.

Menţinerea acestui prag ar fi costat instituţia 100 de miliarde de franci elveţieni (110,84 miliarde de dolari) pe lună, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al boardului BNS. Acesta a apreciat că BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coş valutar alcătuit din euro şi dolar.

Te-ar mai putea interesa și
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice din Venezuela, a fost locul în care şi-a găsit extrem de rapid un......
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...