FMI cere BCE să împartă riscurile la achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale

Banca Centrală Europeană ar trebui să se asigure că va împărţi riscurile cu statele membre în urma adoptării unor măsuri de relaxare cantitativă (QE), a afirmat luni directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 16:00
FMI cere BCE să împartă riscurile la achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale

Analiştii susţin că experţii Băncii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii privind achiziţionarea de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro, în valoare de până la 500 de miliarde de euro, iar la şedinţa de politică monetară de joi BCE ar urma să anunţe măsuri de relaxare cantitativă pentru a preveni deflaţia.

‘Cu cât sunt mai eficiente, cu atât este mai bine să fie împărţite riscurile’, a afirmat Christine Lagarde la o conferinţă de presă, când a fost întrebată de ideea de a face responsabile băncile centrale naţionale pentru obligaţiunile achiziţionate.

BCE trebuie să analizeze cu atenţie riscurile legate de deflaţie şi să nu aştepte prea mult până la adoptarea unor măsuri, a declarat săptămâna trecută Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

Consiliul guvernatorilor discută unele opţiuni care includ achiziţionarea de obligaţiuni suverane şi bonduri corporatiste, a explicat Nowotny. Acesta a adăugat că încă se analizează valoarea acestor achiziţii, dar şi dacă riscul legat de acestea va fi împărţit între băncile centrale naţionale.

Guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer, a indicat că este deschis la ideea de a face responsabile băncile centrale naţionale pentru ce cumpără, ca un mod de a se obţine consensul în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE.

Economia zonei euro a înregistrat, în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an, pe măsură ce scăderea preţurilor nu a reuşit să stimuleze activitatea economică, ceea ce pune noi presiuni asupra Băncii Centrale Europene să introducă noi stimulente, arată datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI), publicate recent de compania britanică de analize financiare Markit.

Potrivit sondajului, activitatea din industrie şi servicii a crescut în luna decembrie 2014 până la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte în luna noiembrie. Chiar dacă este vorba de o cifră peste nivelul de 50 de puncte, care indică o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub aşteptări, ceea ce sugerează că atât cererea, cât şi creşterea în zona euro continuă să fie slabe.

Markit susţine că economia zonei euro a înregistrat un avans de doar 0,1% în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanţă din ultimul an.

‘Pentru zona euro, 2014 va fi anul în care recesiunea a fost evitată la limită, însă datele slabe sugerează că nu există nicio garanţie că, în 2015, nu vom asista la o revenire a recesiunii’, a declarat Chris Williamson, economist şef la Markit.

Acesta a adăugat că ‘nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adăuga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE’.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...