FMI cere Chinei să sprijine concurenţa din sectorul financiar

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a solicitat autorităţilor din China să sprijine concurenţa din sectorul financiar şi să-şi deschidă şi mai mult graniţele pentru intrările de capital din afara ţării, în vederea îmbunătăţirii perspectivelor de creştere economică, transmite Wall Street Journal.
Economica.net - lun, 24 mart. 2014, 08:54
FMI cere Chinei să sprijine concurenţa din sectorul financiar

Astfel de decizii ar ajuta băncile chineze să joace un rol mai important pe plan mondial, a afirmat şeful FMI, la Forumul de dezvoltare ce se desfăşoară la Beijing.

China trebuie să se pregătească pentru ‘următoarea tranformare’ dintr-o economie bazată pe exporturi, cheltuieli masive în infrastructură şi industrie, într-o economie bazată pe servicii şi inovaţii, cheltuieli de consum şi care să fie mai puţin poluantă, a explicat Christine Lagarde, adăugând: ‘Dificultăţile sunt vizibile, creşterea economiei trebuie să fie mai cuprinzătoare, mai prietenoasă cu mediul şi mai sustenabilă’.

Sectorul financiar va juca un rol mai important în refacerea economiei, de aceea autorităţile din China trebuie să sprijine ‘o deschidere graduală prin care cetăţenii străini să poată investi mai mult în firmele chinezeşti, iar cetăţenii chinezi să poată investi peste hotare’, susţine şeful FMI, care crede că ‘o astfel de abordare va întări potenţialul rol al yuanului de monedă globală.

Guvernatorul Băncii Centrale a Chinei (PBOC), Zhou Xiaochuan, a anunţat recent posibilitatea liberalizării ratei depozitelor într-un an sau doi – cel mai explicit interval de timp raportat până acum.

De asemenea, Zhou Xiaochuan a reiterat promisiunea de a accelera adoptarea reformelor financiare şi flexibilizarea cursului de schimb al yuanului.

‘Liberalizarea ratei depozitelor este pe agenda noastră. Eu, personal, cred că este foarte probabil să fie realizată într-un an sau doi’, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, care a adăugat că se aşteaptă la creşterea ratei depozitelor în urma acestei liberalizări.

PBOC permite deja băncilor să stabilească propriile rate la acordarea împrumuturilor.

China are ca obiectiv sporirea importanţei monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială.

Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport publicat în decembrie de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift).

În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce, în ianuarie 2012, procentul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.

Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...