1EUR = 4.8744 RON

Extern

FMI cere G20 să sprijine creşterea economică, pe fondul incertitudinilor provocate de Brexit

G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) ar trebui să fie de acord cu o abordare mai extinsă pentru a sprijini cererea consumatorilor, a limita datoria sectorului privat şi a implementa reforme structurale care să combată riscurile la adresa creşterii economiei, se arată într-un raport publicat joi de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.

21 iul, 2016 | Agerpres

În perioada 23-24 iulie are loc în China reuniunea miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale ai G20.

Este esenţială o tranziţie uşoară şi predictibilă la o nouă relaţie între Marea Britanie şi UE, care să prezerve posibilele câştiguri din comerţ. Deşi incertitudinile privind evoluţia negocierilor se menţin, autorităţile ar trebui să fie pregătite să acţioneze decisiv dacă turbulenţele de pe pieţele financiare ameninţă perspectivele economice globale, se arată în raport.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit pentru a cincea oară în ultimele 15 luni estimarea de creştere a economiei mondiale în 2016 şi 2017, din cauza incertitudinilor provocate de votul privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit).

Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,1%, faţă de un avans de 3,2% estimat de FMI în aprilie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,4%, faţă de un avans de 3,5% prognozat anterior.

De asemenea, FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Marii Britanii deoarece această ţară va fi cea mai afectată de incertitudinile provocate de Brexit. Anul acesta, economia britanică ar urma să înregistreze o creştere de 1,7%, faţă de un avans de 1,9% estimat de FMI în aprilie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 1,3%, faţă de un avans de 2,1% prognozat anterior.

În ciuda recentelor îmbunătăţiri din Japonia şi Europa şi a redresării parţiale a preţurilor materiilor prime, Brexitul a creat o sporire semnificativă a incertitudinii care va afecta investiţiile, încrederea consumatorilor şi a pieţelor, avertizează instituţia financiară internaţională.

Pentru acest an, FMI a îmbunătăţit uşor estimarea de creştere a zonei euro, dar a redus prognoza pentru anul viitor, de la 1,6% la 1,4%. PIB-ul Chinei ar urma să înregistreze un avans de 6,6% în 2016 şi de 6,2% în 2017.

Trebuie sprijinită în continuare cererea pe termen scurt dar oficialii trebuie să se concentreze pe politici care să sprijine creşterea pe termen mediu şi lung, să faciliteze repararea bilanţurilor pentru bănci şi companii, să reformeze piaţa muncii şi să sprijine afacerile, se arată în raportul publicat joi de FMI.

China ar trebui să-şi ajusteze politicile macroeconomice pentru a se adapta la ritmul lent de creştere al economiei sale, inclusiv prin limitarea expansiunii creditării şi adoptarea de măsuri care să sprijine consumul, se arată în raportul instituţiei financiare internaţionale.

 

TAGURI
loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO