FMI cere Germaniei majorarea investiţiilor şi accelerarea reformelor structurale

Germania ar trebui să profite de costurile de împrumut aflate la un nivel record scăzut şi să majoreze investiţiile publice şi private în infrastructură, o decizie care va ajuta de asemenea la reducerea excedentului masiv de cont curent al ţării, se arată într-un raport publicat luni de Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 09 mai 2016, 14:44
FMI cere Germaniei majorarea investiţiilor şi accelerarea reformelor structurale

‘Anul acesta creşterea PIB-ului Germaniei ar urma să rămână moderată deoarece cererea internă solidă, stimulată de condiţiile favorabile fiscale şi monetare, va compensa cererea externă slabă, susţine FMI, care recomandă Berlinului majorarea investiţiilor publice şi private pentru a face faţă necesităţilor legate de infrastructură.

De asemenea, Germania ar trebui să accelereze reformele structurale pentru a sprijini potenţialul de creştere al economiei prin extinderea participării refugiaţilor, femeilor şi muncitorilor mai în vârstă la piaţa forţei de muncă, se arată în raportul Fondului Monetar Internaţional.

FMI estimează că excedentul de cont curent al Germaniei se va menţine şi anul acesta la un nivel record.

Luna trecută, FMI previziona un avans al economiei germane de 1,5% în 2016 şi de 1,6% în 2017.

De mulţi ani, oficialii din afara Germaniei – cea mai mare economie europeană – fac presiuni pentru majorarea cheltuielilor în vederea stimulării creşterii în regiune, însă cancelarul Angela Merkel şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, au promis în campania electorală că vor continua să menţină un buget echilibrat, chiar pe fondul creşterii cheltuielilor cu refugiaţii şi a ratelor negative ale dobânzilor la unele obligaţiuni germane.

Şi Comisia Europeană (CE) a cerut recent Germaniei şi Olandei, care au cel mai mare excedent de cont curent, să investească mai mult pentru a ajuta creşterea economiei şi a inflaţiei în întreaga zonă euro.

Pentru a stimula redresarea zonei euro şi inflaţia scăzută persistentă, guvernele ar trebui să se concentreze anul viitor pe investiţii, reforme structurale şi finanţe publice robuste. Responsabilitatea pentru mai multe investiţii o au statele care îşi permit cel mai bine asta – Germania şi Olanda – care beneficiază, de asemenea, de pe urma reechilibrării propriilor lor economii, se arată în raportul CE.

Raportul vine pe fondul sporirii criticilor referitoare la politica economică a Germaniei, potrivit cărora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula creşterea internă. În schimb, oficialii de la Berlin susţin că avansul economiei reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare şi nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern.

Germania este cel mai mare exportator al lumii şi a anunţat că vrea să-şi calibreze investiţiile suplimentare într-un mod care să nu necesite majorarea datoriei. Începând din 2011, Germania este ţara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...