FMI cere Ucrainei să garanteze independenţa Băncii Centrale

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional a purtat discuţii cu Ucraina pentru un nou program de asistenţă pe trei ani dar a subliniat necesitatea garantării independenţei Băncii Centrale şi a stabilităţii financiare, a informat vineri FMI, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 27 sept. 2019, 11:06
FMI cere Ucrainei să garanteze independenţa Băncii Centrale

La sfârşitul unei vizite de două săptămâni la Kiev, delegaţia FMI a informat că discuţiile pentru nou program vor continua în săptămânile următoare.

Noul guvern ucrainean vrea să obţină un nou program cu FMI care să acopere necesităţile de finanţare pentru următorul an şi totodată să trimită investitorilor un semnal cu privire la dorinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a face reforme şi a combate corupţia.

Valoarea noului program de asistenţă nu a fost încă stabilită dar ar putea fi de aproximativ 5-6 miliarde dolari pe trei ani. Acest nou program ar urma să înlocuiască actualul acord standby în valoare de 3,9 miliarde dolari care expiră anul următor.

Însă în ultimele săptămâni au avut loc o serie de incidente care au înrăutăţit imaginea Ucrainei în rândul investitorilor. Banca Centrală a anunţat recent că o serie de reformatori sunt vizaţi după ce casa unui fost guvernator al Băncii Centrale a fost incendiată.

În replică, autorităţile de la Kiev au încercat să liniştească delegaţia FMI că nu se va reveni asupra deciziei din 2016 cu privire la naţionalizarea PrivatBank, cea mai mare bancă din Ucraina, care anterior a fost deţinută de unul din cei mai importanţi oligarhi.

„Misiunea a avut discuţii productive cu privire la politicile necesare pentru un nou program, în special politici fiscale şi monetare, precum şi măsuri cheie de reformă. De asemenea, a subliniat importanţa garantării independenţei băncii centrale şi a stabilităţii financiare, precum şi a necesităţii eforturilor de a reduce costul fiscal al închiderii băncilor cu probleme”, a informat FMI într-un comunicat.

În ultima perioadă, Banca Centrală a Ucrainei a fost supusă la presiuni din diferite părţi, inclusiv din partea unei comisii parlamentare creată pentru a investiga activităţile sale în ultimii cinci ani, dar şi a Guvernului de la Kiev care i-a cerut în mod public să reducă dobânzile.

Preşedintele Volodimir Zelenski are legături mai vechi cu fostul proprietar al PrivatBank, oligarhul Igor Kolomoisky, şi a dezminţit în repetate rânduri aluziile că îl va ajuta pe Kolomoisky să redobândească controlul la PrivatBank, care a fost naţionalizată împotriva voinţei oligarhului. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că orice revenire asupra deciziei de naţionalizare a PrivatBank ar declanşa o îngheţare a ajutoarelor de la FMI.

Te-ar mai putea interesa și
„The Lady from the Orient” a devenit cel mai scump tablou al pictorului sud-african Vladimir Tretchikoff, după ce a fost vândut la o licitație organizată la Johannesburg
„The Lady from the Orient” a devenit cel mai scump tablou al pictorului sud-african Vladimir Tretchikoff, după ...
Pictura "The Lady from the Orient" a lui Vladimir Tretchikoff s-a vândut cu peste 1,7 milioane de dolari la licitaţie, stabilind un nou record mondial pentru pictorul sud-african de origine rusă,......
La propunerea lui Nicuşor Dan, partidele au acceptat crearea unui grup de lucru pentru reducerea cheltuielilor publice
La propunerea lui Nicuşor Dan, partidele au acceptat crearea unui grup de lucru pentru reducerea cheltuielilor publice
Delegaţiile partidelor pro-europene - PSD, PNL, USR, UDMR şi reprezentanţii Grupului minorităţilor naţionale - au subliniat, ...
Nu se ieftinește! Nuclearelectrica a vândut energie cu livrare în următorul an și jumătate cu peste 120 euro/MWh
Nu se ieftinește! Nuclearelectrica a vândut energie cu livrare în următorul an și jumătate cu peste 120 euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a vândut o cantitate semnificativă de energie electrică ...
eToro lansează Portofoliile Alpha: strategii de investiții bazate pe inteligență artificială, construite folosind date proprii rezultate din tranzacțiile investitorilor individuali
eToro lansează Portofoliile Alpha: strategii de investiții bazate pe inteligență artificială, construite folosind date ...
Platforma de tranzacționare și investiții eToro a anunțat astăzi lansarea a 11 „Portofolii Alpha”, o familie de ...