FMI: Cota progresivă trebuie să aibă şi rate peste 16%. Altfel ar fi necesară tăierea salariilor

Trecerea la cota progresivă ar trebui să nu afecteze veniturile bugetare, ceea ce s-ar putea realiza dacă se vor propune rate de impozitare mai mari de 16%, sistemul propus de Guvernul Ponta fiind posibil doar dacă se operează o reducere a salariilor, susţine şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer.
Economica.net - mar, 14 aug. 2012, 10:33
FMI: Cota progresivă trebuie să aibă şi rate peste 16%. Altfel ar fi necesară tăierea salariilor

„În forma propusă, cota progresivă ar scădea semnificativ veniturile. Dacă vei avea o cotă mai mică pe venit, atunci ar trebui să se reducă şi fondul de salarii. Nu cred că este o propunere înţeleaptă”, a afirmat oficialul FMI.
El a arătat că FMI nu are o preferinţă pentru cotă unică sau impozitarea progresivă, ambele prezentând avantaje şi dezavantaje, care ţin şi de particularităţile fiecărei economii în parte.

„Dacă schimbaţi sistemul de impozitare, acesta trebuie să fie cel puţin neutru. Dacă se trece la cotă progresivă, cu rate mai mici de 16%, atunci unele rate ar trebui să fie mai mari de 16%”, a explicat şeful misiunii FMI.

Premierul Victor Ponta anunţa în luna mai că Guvernul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferenţiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% şi 16%, sistem care ar urma sã fie introdus de la 1 ianuarie 2013 dacă USL va câştiga alegerile din toamnă.

Erik de Vrijer a fost mult mai categoric în ceea ce priveşte propunerea Guvernului de a aplica o cotă redusă de TVA pentru alimentele de bază, arătând că nu crede în beneficiile acestei măsuri pentru consumatori.

Expertul FMI a arătat că din experienţa sa astfel de reduceri nu au dus niciodată la preţuri mai mici la raft, dar au încurajat mai degrabă evaziunea fiscală şi au dus la profituri nejustificate pentru producători.

De altfel, surse apropiate discuţiilor au declarat că de Vrijer şi-a exprimat clar dezacordul privind cota redusă de TVA pentru alimente încă de la misiunea de evaluare precedentă.

Mai mult, de Vrijer susţine că în România colectarea TVA este foarte slabă, undeva la jumătate din ce ar trebui să se încaseze.

„Credem că rata de 24% este relativ înaltă pentru Europa şi în mod clar nu trebuie crescută. Dacă ne uităm la veniturile din TVA şi baza de impozitare de pe urma cărora sunt colectate, eficienţa TVA este mai degrabă scăzută. Nu primeşti 24% din ceea ce se consumă. Sunt rate diferenţiate, sunt scutiri, ceea ce face ca veniturile colectate să fie la jumătate. Eficienţa TVA este relativ scăzută faţă de alte state”, a conchis şeful misiunii FMI.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma în luna iulie că bugetul pentru 2013 va include cu siguranţă TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...