FMI distribuie Drepturi Speciale de Tragere în valoare de 650 de miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional va distribui luni statelor membre Drepturi Speciale de Tragere (DST), în valoare de aproximativ 650 de miliarde de dolari, furnizând "un impuls semnificativ" eforturilor globale de combatere a pandemiei de coronavirus (COVID-19), a anunţat luni directorul general al FMI, Kristalina Georgieva (foto), transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 23 aug. 2021, 18:05
FMI distribuie Drepturi Speciale de Tragere în valoare de 650 de miliarde de dolari

Cea mai masivă distribuire realizată vreodată a monedei de rezervă creată de FMI va furniza lichidităţi suplimentare economiei mondiale, va spori rezervele valutare ale statelor membre şi va reduce dependenţa lor de datoria internă sau externă, mult mai scumpă, a declarat Georgieva. Oficialul a adăugat: „Alocarea reprezintă un impuls semnificativ pentru omenire şi, dacă va fi utilizată pe scară largă, va fi o oportunitate unică pentru a combate această criză fără precedent”.

Ţările pot folosi moneda de rezervă a FMI pentru a-şi sprijini economiile şi a accelera lupta contra crizei provocate de coronavirus, dar nu trebuie să utilizeze spaţiul fiscal pentru a întârzia reformele economice necesare sau restructurarea datoriilor, se arată într-un document prezentat luni de FMI.

Această alocare de DST-uri este similară cu tipărirea de bani de către o bancă centrală, deoarece noile Drepturi Speciale de Tragere conferă fiecărui stat membru al FMI mai multe rezerve pe care le poate trage proporţional cu participaţia statului respectiv la FMI.

Georgieva a anunţat că aproximativ 275 de miliarde de dolari vor merge către pieţele emergente şi în curs de dezvoltare şi aproximativ 21 de miliarde de dolari spre ţările cu venituri scăzute.

FMI încurajează statele bogate care primesc DST să le canalizeze spre cele mai sărace, care au mai multă nevoie de finanţare, a explicat Georgieva.

Alocarea de Drepturi Speciale de Tragere şi măsurile de sporire a creditării din partea Băncii Mondiale şi a FMI sunt necesare pentru sprijinirea eforturilor de a ţine sub control pandemia şi de a atenua impactul ei devastator, în special în ţările sărace, cu resurse mai reduse, apreciază analiştii.

Ultima dată când Fondul a aprobat o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 250 de miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituţia financiară a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar.

Un expert FMI a spus că o nouă alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari ar permite instituţiei financiare să ofere un sprijin de aproximativ 14 miliarde de dolari ţărilor cu venituri reduse şi de 60 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente, însă alţi experţi sunt de părere că sumele ar putea fi mult mai mari.

Chiar dacă sumele vehiculate sunt relativ mici, injecţia de capital ar avea un impact mult mai mare pentru economiile sărace şi de asemenea ar putea linişti pieţele financiare într-o perioadă în care multe din ţările sărace sunt în pragul insolvenţei.

 

Sursa foto: flickr.

Te-ar mai putea interesa și
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng Holdings Limited, deținut de tribul Bafokeng din Africa de Sud, a......
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuțiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătății
Atribuţiile Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vor fi preluate ...