1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

FMI este îngrijorat cu privire la China vor afecta din ce în ce mai mult pieţele globale de acţiuni

Efectele asupra pieţelor globale provocate de şocurile economice din China vor creşte în următorii ani, pe măsură ce influenţa financiară a Chinei creşte, iar utilizarea yuanului în tranzacţiile internaţionale se extinde, a avertizat luni Fondul Monetar Internaţional, informează Reuters, citată de Agerpres.

04 apr, 2016 | Agerpres

În ultimul său raport cu privire la stabilitatea financiară globală, FMI susţine că în prezent pieţele de acţiuni din economiile avansate sunt din ce în ce mai sensibile la evoluţiile de pe pieţele emergente. Potrivit FMI, mai mult de o treime din diferenţele în randamentele de pe pieţele de acţiuni se datorează evoluţiilor de pe pieţele emergente. Din acest motiv, este nevoie de o comunicare clară şi la timp din partea liderilor chinezi, care nu trebuie să trimită mesaje mixte.

'Pe măsură ce rolul Chinei în sistemul financiar global creşte, o comunicare clară şi adecvată cu privire la deciziile de politică, transparenţă cu privire la obiective şi strategii consistente pentru atingerea acestor obiective vor deveni din ce în ce mai importante pentru a evita reacţiile volatile de pe piaţă', se arată într-un din capitolele raportului cu privire la stabilitatea financiară globală publicat luni de FMI.

Instituţia financiară internaţională susţine că factorii de decizie vor fi nevoiţi să fie din ce în ce mai atenţi la evoluţiile de pe pieţele emergente. Analizând randamentele acţiuni în 13 mari pieţe emergente şi 25 de economii avansate, FMI a descoperit că efectele asupra pieţelor de acţiuni din economiile avansate provenind din economiile emergente au crescut cu 28% după criza financiară din 2008. În schimb, surprizele venite din partea altor mari economii nu au un impact similar cu cel pe care îl au 'surprizele' venite din China asupra preţului acţiunilor globale.

În plus, FMI subliniază că această tendinţă nu va face decât să se amplifice pe măsură ce mărimea economiei chineze va creşte, la fel cum vor creşte şi listările de companii chineze pe pieţele internaţionale de acţiuni precum şi utilizarea monedei chineze (- yuanul -) în tranzacţiile internaţionale.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO