1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Extern

FMI estimează o încetinire a economiei Ungariei la 3,5% anul viitor

Creşterea economiei Ungariei ar urma să încetinească anul viitor la 3,5%, de la un avans de 4,9% previzionat pentru acest an, pe fondul creşterii mai reduse pe plan global şi a scăderii investiţiilor finanţate cu fonduri europene, se arată într-un raport publicat joi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

05 dec, 2019 | Agerpres

În urma discuţiilor cu autorităţile de la Budapesta, organizaţia financiară internaţională se aşteaptă ca rata medie a inflaţiei să fie de aproximativ 3,4% în 2019 şi în 2020, iar pe termen mediu să ajungă la jumătatea bandei de toleranţă a Băncii Naţionale a Ungariei (NBH), de 2% - 4%.

Salariile în Ungaria au înregistrat o majorare de peste 10% în ultimii ani, deoarece ţara se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, pe fondul creşterii economice robuste.

"Salariile au depăşit creşterea productivităţii, au încetinit avansul exporturilor, iar deficienţele cu care se confruntă IMM-urile necesită noi eforturi de adoptare a unor reforme structurale", se arată în raportul FMI.

Ratele dobânzii din Ungaria sunt cele mai scăzute din Europa Centrală, iar NBH a confirmat luna trecută politica sa monetară relaxată, apreciind că presiunile inflaţioniste descendente din zona euro vor ajuta la menţinerea ratei inflaţiei pe plan intern.

"Politica monetară poate fi menţinută nemodificată în viitorul apropiat, ţinând cont de deciziile adoptate de marile bănci centrale, de perspectivele externe încă slabe şi de riscurile negative, dar ar trebui să fie prevenitoare faţă de presiunile asupra cererii interne", a apreciat organizaţia financiară internaţională.

O monitorizare atentă a pieţei imobiliare este îndreptăţită, iar NBH ar trebui să ia în considerare reducerea actualelor subvenţii, care stimulează cererea, avertizează FMI.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO