FMI: Europa trebuie să rezolve problema creditelor neperformante pentru a-şi reveni

Europa trebuie să adopte 'măsuri decisive' pentru a rezolva problema creditelor neperformante în valoare de 900 de miliarde de euro pe care le au băncile în bilanţurile lor, a declarat luni Jose Vinals, directorul Departamentului pentru pieţe de capital de la Fondul Monetar Internaţional, pentru CNBC.
Economica.net - mar, 24 nov. 2015, 09:13
FMI: Europa trebuie să rezolve problema creditelor neperformante pentru a-şi reveni

Creditele neperformante sunt o problemă în special în sistemele bancare din sudul zonei euro, incluzând Italia, Portugalia, Spania şi Grecia. După analiza calităţii activelor derulată în luna octombrie 2014 în rândul a 130 de bănci din zona euro, Banca Centrală Europeană a descoperit că nivelul total al creditelor neperformante în băncile examinate se ridica la 879,1 miliarde de euro, scrie Agerpres.

‘Trebuie făcute lucruri importante, precum majorarea capitalului băncilor, dar există în continuare credite neperformante în valoare de aproximativ 900 miliarde de euro care trebuie abordate în mod decisiv’, a apreciat Jose Vinals. Acesta a avertizat că împrumuturile neperformante pot afecta întreaga economie, ceea ce ar limita revenirea economică şi aşa slabă înregistrată de Europa.

‘Creditele neperformante acaparează capitalul şi reduc profitabilitatea băncilor astfel că se reduce capacitatea băncilor de a oferi credite economiei. Băncile cu credite neperformante mari sunt mai puţin dispuse şi capabile să ofere credite iar Europa are nevoie de bănci care să acorde credite companiilor şi gospodăriilor pentru a sprijini relansarea’, a subliniat Jose Vinals.

Potrivit oficialului FMI, organismele europene de supervizare bancară precum şi autorităţile locale trebuie să ia măsuri decisive pentru crearea cadrului legal pentru restructurarea datoriilor. Comentariile sale vin la câteva zile după ce Italia a anunţat crearea unei aşa-numite ‘bănci de rebuturi’, pentru a curăţa sectorul bancar afectat cu credite neperformante în valoare de aproximativ 330 miliarde de euro, potrivit estimărilor FMI.

În ceea ce priveşte relansarea economiei mondiale, Vinals a apreciat că este prea devreme pentru a spune dacă am lăsat definitiv în urmă recesiunea. ‘Ceea ce avem în momentul de faţă este o relansare globală modestă şi inegală cu performanţe uşor mai bune în economiile avansate dar care nu este încă o revenire viguroasă în timp ce pieţele emergente pierd viteză’, susţine Vinals.

La începutul lunii octombrie, FMI şi-a redus, pentru a doua oară în acest an, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2015 adăugând că riscurile în scădere sunt mai pronunţate. Fondul mizează pe o creştere a PIB-ului mondial de 3,1% în 2015 şi un avans de 3,6% în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia este îngrijorată că preţul ridicat al gazelor ar putea distruge cererea
Rusia este îngrijorată că preţul ridicat al gazelor ar putea distruge cererea
Rusia este tot mai îngrijorată că majorarea explozivă a preţului gazelor naturale ar putea să afecteze cererea pe cea ...
Cele mai puternice mărci auto din Interbrand – Best Global Brands 2021
Cele mai puternice mărci auto din Interbrand – Best Global Brands 2021
Interbrand a publicat aseară clasamentul anual al celor mai puternice mărci din lume. În secțiunea auto, liderul din ...
Nicolae Ciucă, cea mai probabilă variantă de prim-ministru al PNL – surse
Nicolae Ciucă, cea mai probabilă variantă de prim-ministru al PNL – surse
Senatorul PNL Nicolae Ciucă, general în rezervă, va fi, cel mai probabil, varianta de premier pe care liberalii o vor ...