1EUR = 4.7694 RON | Bucureşti 14 º

Extern

FMI: Grecia încă are nevoie de o reducere a poverii datoriei

Acordul dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali, prin care se vor adopta mai multe reforme fiscale, va rezolva una din problemele care a blocat participarea financiară a Fondului Monetar Internaţional la programul de asistenţă, dar încă este necesară o reducere a poverii datoriei, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al FMI, transmite Reuters.

02 mai, 2017 | Agerpres

FMI a susţinut mult timp ideea că programul de asistenţă financiară al Greciei trebuie să conţină reforme pentru îndeplinirea ţintelor de excedent fiscal şi măsuri de reducere a datoriei (care se situează la aproximativ 180% din PIB), pentru ca instituţia financiară internaţională să participe la acesta, a explicat oficialul FMI.

Într-o declaraţie comună cu creditorii europeni ai Greciei, FMI susţine că: 'Autorităţile elene şi-au confirmat intenţia de a implementa rapid acest pachet de măsuri. Acordul preliminar va fi completat în următoarele săptămâni de noi discuţii privind o strategie credibilă pentru a ne asigura că datoria Greciei este sustenabilă'.

Grecia a ajuns marţi la un acord cu creditorii internaţionali, a anunţat ministrul de finanţe Euclid Tsakalotos. 'A fost fum alb', le-a declarat el reporterilor, folosind o analogie cu modul în care este anunţată vestea bună a alegerii unui nou papă.

'Negocierile pentru un acord tehnic s-au încheiat asupra tuturor problemelor (...) acum s-a deschis calea pentru discuţii privind reducerea datoriilor', a afirmat Euclid Tsakalotos.

În schimbul deblocării unor noi fonduri de ajutor, Grecia a fost de acord cu anumite reforme. Printre altele, măsurile se referă la sectorul energetic şi la relaţiile de muncă, precum şi la reducerea pensiilor în 2019 şi reducerea pragului de impozitare în 2020. Ar urma să rezulte economii la buget în valoare de 2% din PIB.

Luna trecută, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a precizat că Fondul Monetar Internaţional nu se va alătura programului de asistenţă financiară al Greciei dacă va considera că datoria ţării este nesustenabilă.

Conform termenilor celui de-al treilea acord de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii internaţionali, în valoare de 86 de miliarde de euro, autorităţile de la Atena trebuie să înregistreze în 2018 un surplus bugetar primar, care exclude costurile cu serviciul datoriei, de 3,5% din PIB. Acest nivel va trebui menţinut pe termen mediu. Până acum, Grecia a primit 31,7 miliarde de euro din ajutorul internaţional.

'Dacă datoria Greciei nu este sustenabilă, pe baza reglementărilor FMI şi a unor parametri rezonabili, nu vom lua parte la program', a răspuns Lagarde, întrebată fiind dacă FMI se va alătura programului de asistenţă financiară al Greciei în cazul în care datoria ţării nu va fi restructurată.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO