FMI: Grecia nu va înregistra excedent primar. Ar putea avea nevoie de asistență financiară suplimentară

Un raport al Fondului Monetar Internațional privind Grecia a provocat discuții aprinse în Guvernul de la Atena, deoarece estimează că țara va avea probabil nevoie de un al treilea pachet de asistență financiară, de aproximativ 6,9 miliarde de euro, alături de noi măsuri de austeritate, transmit site-urile greekreporter.com și ekathimerini.com.
Economica.net - joi, 10 oct. 2013, 10:05
FMI: Grecia nu va înregistra excedent primar. Ar putea avea nevoie de asistență financiară suplimentară

Deja Grecia a beneficiat de la UE, BCE și FMI de două pachete de salvare, de 325 miliarde de dolari, dar Atena nu a reușit să-și reducă semnificativ datoria de 430 de miliarde de dolari.

Raportul FMI ar indica faptul că anul acesta Grecia nu va reuși să obțină excedent primar, deși Guvernul de la Atena a dat asigurări că țara este în grafic pentru a realiza acest obiectiv, solicitat de creditorii internaționali. Ministerul de Finanțe al Greciei se așteaptă în 2013 la un excedent de aproximativ 344 milioane de euro, primul din ultimii zece ani.

Documentul FMI avertizează că trebuie adoptate măsuri suplimentare de austeritate, echivalentul a 3,5% din PIB (aproximativ 6,7 miliarde de euro). Înțelegerea inițială cu reprezentanții UE, BCE și FMI stipula că anul viitor nu vor fi necesare noi măsuri de austeritate, iar în perioada 2015 — 2016 nivelul lor se va situa la 4,1 miliarde de euro.

FMI se așteaptă la o nouă ștergere a datoriei Greciei, cu participarea investitorilor și a sectorului oficial, pentru reducerea datoriei țării la 124% din PIB până în 2020.

Șeful Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), Klaus Regling, a avertizat că, după finalizarea actualului program de asistență financiară, la mijlocul anului viitor, Grecia va avea nevoie de ajutor suplimentar. Până acum, Grecia a primit aproximativ 50 miliarde de euro stabiliți pentru recapitalizarea sectorului bancar elen. Valoarea totală a asistenței financiare acordate de EFSF se ridică la 144,6 miliarde de euro.

Potrivit autorităților elene și a oficialilor FMI, Grecia va avea nevoie de alte 10 — 11 miliarde de euro, începând din a doua jumătate a lui 2014 și până în 2015.

Progresele Greciei în implementarea reformelor, analizate în prezent la Atena de reprezentanții UE, BCE și FMI, vor fi discutate la reuniunea miniștrilor de Finanțe din zona euro, care va avea loc luni la Luxemburg.

În proiectul de buget pe 2014, prezentat luni în Parlamentul Greciei, se arată că economia va ieși anul viitor din recesiune. Produsul Intern Brut al Greciei va înregistra în 2014 o creștere de 0,6%, pe fondul redresării investițiilor și a exporturilor, inclusiv a turismului, se arată în proiectul de buget.

De asemenea, Grecia a confirmat faptul că anul acesta va înregistra un ușor excedent bugetar primar, condiție impusă de creditorii internaționali pentru o nouă ștergere a datoriei.

Șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat recent că zona euro va adopta probabil în luna noiembrie o decizie privind al treilea program de asistență financiară pentru Grecia, după ce inspectorii internaționali finalizează evaluarea situației țării.

Deficitul bugetar general ar urma să ajungă la 2,4% din PIB anul viitor, iar datoria publică va ajunge la 174,5% din PIB. Pentru acest an, Guvernul se așteaptă la un declin al Produsului Intern Brut de 4% și o rată a șomajului de 27%.

Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei al anului 2008. Deși Grecia a beneficiat în ultimele luni de creșterea optimismului privind viitorul țării, după ce temerile privind ieșirea din zona euro s-au atenuat, economia arată puține semne de redresare, iar rata șomajului a ajuns în mai la nivelul record de 27,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...