1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 17 º

Extern

FMI: Încă patru milioane de migranţi ar putea ajunge în UE până la sfârşitul anului viitor

Încă patru milioane de migranţi ar putea ajunge în Uniunea Europeană până la sfârşitul anului viitor, indică o prognoză a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care pune la îndoială capacitatea blocului comunitar de a integra pe piaţa muncii un număr atât de mare de persoane, scrie miercuri publicaţia The Telegraph.

20 ian, 2016 | Agerpres

Conform estimării FMI, pe termen scurt PIB-ul statelor unde se stabilesc aceşti migranţi ar putea creşte uşor ca urmare a efectului multiplicator creat de creşterea cheltuielilor guvernamentale şi a sporirii ofertei pe piaţa muncii.

Însă pe termen lung există semne de întrebare cu privire la şansele ca acest aflux să stimuleze creşterea economică, integrarea migranţilor pe piaţa muncii fiind elementul determinant.

Studiul FMI precizează că în cazul imigranţilor economici experienţa internaţională arată că aceştia primesc salarii mai mici faţă de cele ale localnicilor, iar rata şomajului în rândul migranţilor este mai ridicată. Aceste diferenţe se mai atenuează odată cu trecerea timpului, dar ele rămân ca efect al dificultăţilor de integrare provocate în special de insuficienta cunoaştere a limbii ţării gazdă şi a lipsei de calificare a migranţilor în meserii de care noua lor ţară are nevoie.

Prin urmare, FMI sugerează statelor UE să relaxeze restricţiile privind deplasarea migranţilor dintr-o ţară în alta pentru ca aceştia să-şi poată căuta un loc de muncă şi în alte părţi.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO