FMI: Nu toate perspectivele legate de China sunt sumbre

Nu toate estimările privind economia chineză sunt sumbre, aş spune că redresarea încetineşte puţin dar ar urma să se accelereze anul viitor, a afirmat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un interviu acordat BBC.
Economica.net - vin, 09 oct. 2015, 08:45
FMI: Nu toate perspectivele legate de China sunt sumbre

‘China se confruntă în această perioadă cu o etapă de tranziţie majoră’, a declarat şeful FMI, care participă la reuniunea anuală a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, care se desfăşoară în perioada 9-12 octombrie la Lima (Peru).

După două decenii în care PIB-ul Chinei a înregistrat creşteri de peste 10%, anul trecut s-a înregistrat un avans de 7,4%. FMI estimează o creştere de 6,8% în 2015 în timp ce autorităţile de la Beijing se aşteaptă la un avans de aproximativ 7% – cel mai slab ritm de creştere din ultimii 25 de ani.

Schimbările din întreaga lume afectează economia iar statele emergente trebuie să facă faţă preţului mai scăzut al materiilor prime, a explicat Lagarde. ‘Dacă analizăm tranziţia Chinei de la un model de creştere la altul, de la o metodă de stabilire a cursului valutar la alta, trebuie să ajustăm rezultatele. Eforturile Chinei de a trece de la o economie bazată pe export la una condusă de consum sprijină tranziţia care are loc în acest moment’, susţine şeful FMI.

Marţi, FMI şi-a redus estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an şi anul viitor, atrăgând atenţia asupra riscurilor crescute legate de încetinirea economiei chineze şi a altor mari state emergente. Conform celor mai recente estimări ale FMI, produsul intern brut mondial ar urma să urce cu 3,1% în acest an şi cu 3,6% în 2016, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estima în luna iulie a acestui an.

Pieţele bursiere mondiale urmăresc cu atenţie orice semn de încetinire a economiei Chinei, responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În dorinţa de a calma situaţia de pe bursă şi a arăta că este hotărâtă să susţină activitatea economiei, Banca Centrală a Chinei a anunţat recent o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de-a cincea diminuare a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, instituţia a redus şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, cu intenţia de a le stimula să acorde mai multe credite şi a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice şi autorităţi locale.

Opinia generală a analiştilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deşi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanşa o relansare durabilă a activităţii economice, a investiţiilor şi a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea Guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară şi reducerile fiscale.

Datele publicate recent arată o creştere a investiţiilor şi a producţiei sub estimări în august, ceea ce sugerează că autorităţile de la Beijing trebuie să adopte noi măsuri de stimulare a creşterii economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...