FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei

Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei, transmite DPA, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 22 feb. 2024, 21:27
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei

„Este o economie de război”, a apreciat joi purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack.

Economia rusă are o proporţie ridicată de cheltuieli militare, care alimentează producţia. „Există, de asemenea, o mulţime de transferuri sociale care sprijină majorarea consumului”, a adăugat oficialul FMI.

Totuşi, în prezent există indicii privind „supraîncălzirea” economiei, cum ar fi inflaţia ridicată. Creşterea economiei Rusiei ar urma să încetinească pe termen lung, ţinând cont că ţara este deconectată de la sistemul financiar internaţional şi are doar un acces limitat la tehnologie, a afirmat Kozack.

„Aş observa, de asemenea, că în privinţa capitalului uman Rusia a pierdut o parte din forţa de muncă calificată de pe piaţa muncii. Toţi aceşti factori vor avea un impact semnificativ asupra creşterii şi perspectivelor pe termen lung”, a explicat purtătorul de cuvânt al FMI.

FMI previziona în ianuarie că PIB-ul Rusiei va înregistra o creştere de 2,6% în 2024, faţă de un nivel de 1,1 previzionat în toamna anului trecut. Motivul revizuirii, a explicat FMI, îl constituie cheltuielile militare ridicate şi consumul privat, sprijinit de creşterea salariilor. Pentru 2025, FMI previzionează un avans de 1,1%.

Presiunile inflaţioniste s-au atenuat comparativ cu lunile din toamna anului trecut, dar rămân ridicate, cererea internă încă depăşind capacitatea de producţie, a anunţat săptămâna trecută Banca Centrală a Rusiei.

Instituţia a revizuit uşor previziunile privind creşterea economiei ruse în 2024 la 1-2%, de la un nivel estimat anterior de 0,5-1,5%.

Analiştii apreciază că efectele negative ale războiului contra Ucrainei rămân un obstacol în calea reducerii inflaţiei, lipsa forţei de muncă ducând la majorarea salariilor. Deşi aşteptările gospodăriilor privind preţurile au scăzut sub 12% în decembrie, ele rămân ridicate şi afectează începutul perioadei de relaxare a politicii monetare, a apreciat Sofia Donets, economist la Renaissance Capital.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul regiunii
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul ...
Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) a transmis vineri că utilizarea cardurilor ruseşti Mir prin intermediul infrastructurii de plăţi de pe teritoriul Republicii Moldova este fizic......
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească 300 de muncitori emigranţi din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia, care nu vor avea statutul ...
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de securitate din regiune
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita orice călătorie ...
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franţa intenţionează să adopte măsuri care să permită relansarea mineritul de cupru şi să accelereze proiectele ...