FMI: Prognozele noastre reflectă datele de la momentul realizării lor. Rezultatele finale sunt influenţate de decizii ulterioare

Prognozele realizate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) cu privire la evoluţiile economice sunt bazate pe datele anunţate până la momentul realizării lor, însă rezultatele finale sunt influenţate de decizii care deseori sunt luate ulterior, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanţii FMI.
Economica.net - mie, 06 sept. 2017, 10:09
FMI: Prognozele noastre reflectă datele de la momentul realizării lor. Rezultatele finale sunt influenţate de decizii ulterioare

AGERPRES a solicitat punctul de vedere al FMI în legătură cu declaraţiile de marţi ale premierului Mihai Tudose, care, după o întâlnire cu oficialii Fondului, a afirmat că ultimele două previziuni ale FMI cu privire la economia României ‘le-au cam greşit’.

‘Întâlnirea de ieri dintre premierul (Mihai Tudose – n.r.) şi reprezentanţii FMI din România a fost o vizită de curtoazie, în urma unei invitaţii venite de la biroul primului-ministru. Apreciem oportunitatea unei întâlniri cu primul-ministru şi schimbul de opinii cu privire la evoluţiile economice recente şi perspectivele pentru viitor. Ca întotdeauna, suntem disponibili să continuăm acest dialog cu autorităţile în legătură cu politici sănătoase care promovează o creştere economică sustenabilă’, au spus oficialii FMI.

Totodată, aceştia au explicat că prognozele Fondului se bazează pe informaţiile anunţate până la momentul realizării lor, rezultatele finale fiind influenţate de decizii luate ulterior.

‘În ceea ce priveşte întrebările referitoare la prognozele FMI, merită subliniat faptul că acestea reflectă informaţiile cu privire la datele şi politicile anunţate până la momentul realizării prognozelor. Rezultatele finale sunt influenţate de decizii privind politicile, decizii care deseori sunt adoptate la o dată ulterioară’, au susţinut reprezentanţii FMI.

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, că s-a întâlnit cu reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale pentru le arăta cifrele pentru previziunea de sfârşit de an, respectiv pentru a primi suport tehnic pentru marile proiecte strategice ale României.

‘Am avut astăzi o întâlnire importantă cu Banca Mondială şi cu FMI. Cu Banca Mondială pentru a ne asigura de o colaborare, dat fiind faptul că s-a schimbat echipa de reprezentare a Băncii în România, Avem tot sprijinul şi nu pe parte financiară, ci pe parte de suport tehnic pentru marile proiecte strategice ale României. De asemenea am chemat la discuţii FMI tot nu pentru a lua bani, cum deja am înţeles că se aude, ci pentru a vorbi cu domniile lor, împreună cu ministrul de Finanţe să facă o vizită la Ministerul Finanţelor să vadă exact cifrele, fiindcă domniile lor în octombrie fac previziunea de sfârşit de an pe partea financiară a României. Dat fiind faptul că ultimele două le-au cam greşit – România nu a funcţionat aşa cum a spus FMI, ci un pic mai bine, ca să nu mai apară şi a treia greşeală care chiar ar putea fi interpretată, le-am oferit suportul cifrelor oficiale ale României ca să se bazeze pe ele’, a declarat premierul la Palatul Parlamentului.

El a precizat că nu a făcut reproşuri celor de la FMI, ci doar le-a’ atras atenţia’.

‘Totuşi, sunt ditamai organismul şi lumea se uită la ceea ce spune Fondul Monetar Internaţional. De fapt ultimele două (previziuni – n.r.) nu prea le-au ieşit. Eu nu i-am acuzat de rea-voinţă, dar să fie un pic mai atenţi’, a arătat Mihai Tudose.

Premierul a negat că cei de la FMI şi-ar fi exprimat îngrijorări cu privire la economia românească, la deficit sau pe legea salarizării. ‘N-a fost vorba deloc despre bani, ci despre acele previziuni ale lor care aş dori să fie corecte’, a spus şeful Executivului.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...