FMI recomandă BNR să reducă diferenţa dintre dobânda cheie şi dobânzile reale

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Băncii Naţionale a României (BNR) să menţină actualul nivel al dobânzii de politică monetară, însă consideră că este necesară reducerea diferenţei dintre aceasta şi dobânzile din piaţă, având în vedere că dobânzile reale au devenit negative.
Economica.net - mie, 11 mai 2016, 13:57
FMI recomandă BNR să reducă diferenţa dintre dobânda cheie şi dobânzile reale

‘Având în vedere inflaţia negativă, un nivel redus al inflaţiei importate şi incertitudinile cu privire la expectaţiile inflaţioniste, dobânda de politică monetară poate fi păstrată neschimbată până când proiecţia privind inflaţia se îndreaptă mai clar către un nivel deasupra ţintei. Oricum, BNR ar trebui să dea un semnal de întărire şi să înceapă să reducă diferenţa dintre dobânda de politică monetară şi dobânzile din piaţă, prin absorbţii de lichiditate şi îngustarea coridorului de dobânzi. Aceste măsuri vor duce la întărirea cadrului de politică monetară. Având în vedere impulsul fiscal puternic pro-ciclic, ar putea fi necesar ca politica monetară să reducă efectele nedorite în gestionarea cererii interne’, arată experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) într-un raport elaborat în urma consultărilor cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI.

Raportul menţionează că pe piaţa monetară persistă o diferenţă între dobânda cheie şi dobânzile interbancare care ar putea să submineze eficacitatea cadrului de politică monetară. ‘Dobânzile reale, ajustându-se în linie cu inflaţia, au devenit negative’, explică experţii FMI.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum, analiştii FMI notează că, deşi inflaţia este negativă, va creşte până la nivelul superior al intervalului din jurul ţintei BNR, la finalul anului viitor. ‘Având în vedere cererea internă puternică, restrângerea deficitului de cerere, impulsul fiscal consistent şi creşterile semnificative de venituri, inflaţia este de aşteptat să crească aproape de 3,5%, nivelul superior al intervalului din jurul ţintei de inflaţie, la finalul anului 2017’, se mai arată în documentul FMI.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, la 0,6%, mai puţin cu 0,8 puncte procentuale faţă de estimarea anunţată în februarie, potrivit Raportului trimestrial asupra inflaţiei prezentat marţi de guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Pentru 2017, BNR a prognozat o inflaţie de 2,7%, de asemenea în scădere faţă de estimarea din februarie, când banca centrală previziona o creştere a preţurilor de consum de 3,4% pentru sfârşitul anului viitor.

În data de 5 mai, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Misiunea FMI a realizat evaluarea anuală a economiei româneşti în luna martie a acestui an, la Bucureşti.

Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...