FMI recomandă reducerea deficitului bugetar al României la 2,5% din PIB în 2016

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că un nivel al deficitului bugetar de doar 2,5% din produsul intern brut (PIB) în acest an, comparativ cu 3%, nivelul prevăzut în buget, ar reduce vulnerabilităţile României şi ar crea premisele pentru revenirea dezechilibrului bugetar spre un nivel considerat optim în următorii ani, a declarat, luni, şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, scrie news.ro.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 14:52
FMI recomandă reducerea deficitului bugetar al României la 2,5% din PIB în 2016

Reprezentantul instituţiei internaţionale a făcut mai multe comentarii şi în legătură cu politica fiscală a guvernului din acest an. Astfel, noul Cod Fiscal, care a redus mai multe taxe importante de la începutul acestui an, oferă un stimul într-un moment în care economia era oricum pe o tendinţă de creştere, consideră experţii FMI.

„Când se realizează economii în finanţele publice, dacă traiectoria datoriei publice este descendentă se pot face economii, bune pentru momentele de criză. Se pot reduce astfel vulnerabilităţile ţării. Un astfel de deficit (precum cel programat pentru 2016, n.r.) ar trebui atins în criză, nu acum. Obţinerea unui deficit de 2,5% în 2016 şi 2% în 2017 ne-ar aduce la un nivel de 1,5% considerat optim”, a spus Baqir, la conferinţa de presă de la finalul misiunii.

„Politica prociclică subminează posibilitatea de a cheltui când vremurile nu sunt atât de bune”, a completat reprezentantul FMI.

Experţii instituţiei internaţionale consideră că un deficit bugetar de 1,5% din PIB ar permite scăderea datoriei publice şi ar genera rezerve bugetare pentru perioadele economice dificile, când apar şocuri.

Şeful misiunii FMI a afirmat că, pentru a reduce deficitul bugetar în 2017 la 2% din PIB, „trebuie amânate măsuri ale Codului Fiscal de stimulare a consumului”.

„Trebuie implementată treptat o lege a salarizării bugetare. Amînarea acestora ar putea duce la economii care să fie cheltuite în sănătate şi educaţie. În absenţa economiilor, măsuri care ar majora deficitul, dacă nu sunt evitate, vor atrage datorii şi creşterea datoriei publice”, a mai spus Baqir.

Datele preliminare publicate până în prezent arată că, în 2015, bugetul general consoldat a înregistrat un deficit de 1,5% din PIB, în timp ce datoria publică a României a fost estimată la aproximativ 38,5% din PIB la finalul anului trecut.

Pentru 2016, guvernul a programat un deficit al bugetului consolidat în creştere la aproape 3% din PIB. Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi
Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi
Carburanții auto s-au scumpit din nou week-endul acesta, de data aceasta și benzina și motorina, după precedenta scumpire care a avut loc chiar vineri și a vizat doar benzina....
Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, până luni, la ora 3:00
Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, până luni, la ora 3:00
Administraţia Naţională de Meteorologie a extins duminică avertizarea Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe ...
Tulcea: Aglomerare de camioane la vama Isaccea
Tulcea: Aglomerare de camioane la vama Isaccea
De mai multe zile, peste 100 de camioane aşteaptă, pe malul românesc al Dunării, să treacă fluviul cu bacul în Ucraina, ...
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara târziu că Rusia ar trebui să fie declarată "stat ...