FMI: Resursele de control irosite de ANAF pe inspecţii neproductive sunt enorme

Direcţia Mari Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu reuşeşte să îşi atingă scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate şi cele încasate, din cauza faptului că risipeşte resurse pe activităţi care aduc puţini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte instituţii, inclusiv Curtea de Conturi, reiese din 'Raportul de asistenţă tehnică privind Îmbunătăţirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili', întocmit de Fondul Monetar Internaţional.
Economica.net - vin, 02 sept. 2016, 11:04
FMI: Resursele de control irosite de ANAF pe inspecţii neproductive sunt enorme

‘Este foarte probabil ca eforturile ce se fac (în cadrul DMC-n.r.) să nu aibă un impact prea mare asupra gap-ului fiscal, dacă acest impact există. (…) Resursele de control irosite pe inspecţii neproductive sunt enorme’, se menţionează în raportul citat.

Printre cauzele care generează această situaţie se numără faptul că aproximativ 46% din resursele anuale de control ale DMC sunt utilizate pentru rambursări de TVA, rezultate semnificative obţinându-se în doar 10% din inspecţiile efectuate.

‘În administraţiile fiscale avansate, controlul rambursărilor de TVA ocupă un procent foarte mic din resursele DMC (sub 5%). Analiza de risc şi ierarhizarea după priorităţi ar trebui să direcţioneze activităţile de control către acele deconturi de TVA cu opţiune de rambursare ce prezintă riscuri majore. Resursele economisite ar trebui să fie utilizate pentru controlul unor aspecte ce prezintă o mai mare semnificaţie din punct de vedere al asigurării unor fluxuri de venituri majore’, se subliniază în raportul FMI.

În plus, instituţia internaţională remarcă faptul că timpul utilizat la fiecare inspecţie este prea mare în comparaţie cu standardele internaţionale. ‘În România, o inspecţie de rambursare de TVA la un mare contribuabil durează în medie jumătate de an, în timp ce în administraţiile avansate astfel de inspecţii durează o zi sau chiar mai puţin. Se afirmă că principalele motive pentru durata atât de mare a inspecţiilor sunt atenţia sporită acordată activităţilor de control fiscal ale ANAF de către Curtea de Conturi, conjugată cu faptul că inspectorii pot fi traşi personal la răspundere pentru orice discrepanţă de impozite şi taxe neidentificată în timpul inspecţiilor’, se mai notează în raport.

Totodată, FMI susţine că o treime din resursele anuale de control sunt folosite spre a efectua controale la solicitarea Curţii de Conturi, a altor părţi din ANAF şi a altor autorităţi. ‘Aceste controale generează adeseori rezultate foarte modeste. Se spune că eforturile sunt de multe ori concentrate pe ‘găsirea ultimului leu’, se mai arată în raport.

Conform documentului, restul de 20% din resursele anuale de control sunt concentrate în principal pe planuri de control elaborate ‘de jos în sus’ (deşi Centrala ANAF are o contribuţie mică la aceste planuri). În plus, nu există o abordare strategică, iar rezultatele sunt deci slabe.

‘Există deficienţe şi în activităţile de asistenţă contribuabili şi de colectare, ceea ce şubrezeşte capacitatea DMC de a avea un impact efectiv asupra comportamentelor contribuabililor în materie de conformare. Spre exemplu, serviciile destinate contribuabililor nu sunt adaptate spre a ataca domeniile de risc major, ci sunt mai degrabă răspunsuri la întrebări sau solicitări adresate de contribuabili şi de firmele de contabilitate’, se mai precizează în raportul FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. „Atât noi, cât și Carrefour, ne asumăm reducerea unor marje de profit în contextul inflației”
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. ...
Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă a unui retailer, a ajuns să livreze către Carrefour peste 7.000 de tone de legume și fructe, față de 5.000 de tone în 2017, la înființare.......
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR, Romsilva şi CFR Călători conduc topul companiilor controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi ...
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ne asigurăm casele
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ...
Sub 19% din locuințele din România erau asigurate la finalul anului 2021, în ciuda faptului că, încă din 2009, avem ...
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea ...