FMI: Retragerea băncilor străine din Europa emergentă continuă

Băncile străine au continuat să-și reducă finanțarea către țările din Centrul, Estul și Sud-Estul Europei (CESEE) în trimestrul al treilea al anului trecut, într-un ritm similar cu cel înregistrat în trimestrul al doilea al anului trecut, risipind îngrijorările că retragerea băncilor străine din regiune s-a intensificat după de Rezerva Federală americană a început să înăsprească politica monetară în luna mai 2013, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI), care se bazează pe statisticile Băncii Reglementelor Internaționale (BIS).
Economica.net - Dum, 16 feb. 2014, 12:23
FMI: Retragerea băncilor străine din Europa emergentă continuă

Deși băncile străine și-au redus pozițiile externe față de majoritatea țărilor din CESEE (14 din 20), amploarea reducerilor a variat semnificativ în rândul statelor.

Cele mai mari reduceri ale finanțării băncilor străine către toate sectoarele s-au înregistrat în Slovenia, Ungaria și Croația, în timp ce în Cehia, Polonia, Albania, Muntenegru, Ucraina și Belarus s-au consemnat modificări pozitive în pozițiile băncilor.

FMI avertizează, însă, că deși re-atragerea băncilor din regiune nu s-a intensificat, condițiile externe de finanțare au devenit mai dificile pentru țările din CESEE, în condițiile creșterii costurilor cu împrumuturile, iar fluxurile de portofoliu au devenit negative pentru prima dată după 2009.

Cele mai afectate au fost țările cu necesități mari de finanțare externă și/sau fiscală. Unele dintre aceste țări au înregistrat și cele mai mari reduceri ale finanțării bancare în trimestrul al treilea.

Studiul FMI arată că cele mai mare contracții ale creditului și, de asemenea, cele mai mari reduceri ale finanțării băncilor străine se înregistrează în țările cu slăbiciuni în fundamentele sectorului bancar.

Potrivit FMI, băncile din țările care au suferit o reducere a finanțării bancare de peste 10% din PIB de la finele lui 2009 (Ungaria, Slovenia, Letonia, Lituania, Croația, Bulgaria, România și Ucraina) au următoarele caracteristici: deteriorare semnificativă a calității activelor, nivel scăzut al profitabilității și dependență ridicată de finanțarea venită de la băncile mamă.

‘Acest lucru înseamnă că reducerea finanțării externe și contracția creditului tind să se coreleze cu fundamente slabe ale băncilor’, subliniază FMI.

În ceea ce privește perspectivele pentru 2014, FMI se așteaptă la continuarea înăspririi condițiilor de finanțare externă pentru piețele emergente, în condițiile continuării înăspririi politicii monetare a Rezervei Federale americane, dar și a viitoarelor teste de stres derulate de Banca Central Europeană în rândul celor mai mari 130 de bănci din zona euro.

De asemenea, recentele episoade de volatilitate scot în evidență provocările care vor persista în tranziția la dobânzi mai mari la nivel global.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Omicron se răspândeşte în toată lumea. Unde au fost cazuri de infectare cu noua tulpină Coronavirus
Omicron se răspândeşte în toată lumea. Unde au fost cazuri de infectare cu noua tulpină Coronavirus
Noua variantă Omicron a fost detectată în cinci state din SUA. De asemenea, noi infectări cu noua tulpină Coronavirus ...
Tinerii şi-au intensificat căutările de joburi spre final de an
Tinerii şi-au intensificat căutările de joburi spre final de an
Tinerii au intensificat căutările de joburi spre final de an, iar aplicările lor au crescut cu 25% în noiembrie faţă ...
Rabla la electrocasnice: plafonul pentru laptopuri, televizoare și tablete s-a epuizat în 10 minute
Rabla la electrocasnice: plafonul pentru laptopuri, televizoare și tablete s-a epuizat în 10 minute
A doua etapă de selectare a voucherelor pentru rabla la electrocasnice a început vineri, 3 decembrie, la ora 10. În doar ...