FMI: Riscurile financiare au crescut şi trec de la economiile avansate la cele emergente

Riscurile financiare globale au crescut şi trec de la economiile avansate la cele emergente, impulsionate de 'divergenţa' politicilor monetare, a semnalat, miercuri, Fondul Monetar Internaţional, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 15 apr. 2015, 17:28
FMI: Riscurile financiare au crescut şi trec de la economiile avansate la cele emergente

‘În ultimele şase luni, am văzut o creştere a riscurilor financiare globale, de la statele avansate la cele emergente, de la entităţile bancare la cele non bancare’, a declarat Jose Vinals, director al Departamentului de Afaceri Monetare al FMI, la prezentarea raportului ‘Stabilitatea Financiară Globală’.

În epicentrul acestei creşteri a riscurilor financiare se situează ritmul ‘divergent’ al politicilor monetare din ţările avansate, cu SUA care au început să-şi ajusteze politica monetară, şi zona euro şi Japonia, care ‘au călcat pe acceleraţie’ cu noi programe de mai multe milioane privind injecţia de lichiditate.

‘Această situaţie a provocat mişcări rapide şi volatile ale cursurilor de schimb şi ratelor dobânzilor, începând din octombrie’, în special pe pieţele emergente, explică raportul.

În ultimele şase luni, dolarul s-a apreciat cu circa 10% faţă de alte monede, precum euro sau yen.

Ca urmare, organismul internaţional condus de Christine Lagarde a tras semnalul de alarmă, cu focus special pe pieţele emergente.

Una dintre problemele derivate din aprecierea dolarului faţă de celelalte valute este efectul acestuia asupra ‘nivelului ridicat al datoriei denominate în monede străine’, în principal în dolari, al acestor economii, care, timp de mai mulţi ani, au beneficiat de dobânzile scăzute din SUA, susţine Chris Walker, director adjunct la Departamentul de Afaceri Monetare.

Concret, raportul insistă asupra riscurilor din economiile foarte dependente de sectorul energetic, precum Brazilia, Argentina, Venezuela, Africa de Sud sau Nigeria, unde ‘se unesc’ datoria ridicată în dolari şi preţul scăzut al petrolului şi, de aceea, se confruntă în prezent cu ‘tensiuni financiare în ceea ce priveşte rambursarea datoriilor’.

Totodată, în pofida îmbunătăţirii înregistrate de economiile avansate şi sprijinului băncilor centrale, turbulenţele nu sunt evitate.

Datoria privată continuă să afecteze creşterea şi stabilitatea în zona euro şi, în cazul Spaniei, Franţei, Italiei şi Portugaliei, se va menţine la circa 70% din PIB până în 2020, preconizează raportul.

De fapt, deşi Fondul ‘recunoaşte îmbunătăţirea capacităţii de rezistenţă a băncilor (în zona euro), calitatea activelor continuă să se deterioreze, dar într-un ritm mai lent, iar portofoliul total se situează acum la peste 900 miliarde de euro (945 miliarde dolari)’.

De aceea, Vinals a reamintit ‘importanţa deblocării complete a canalului de credite, în special în economiile care trebuie să îşi cureţe mai bine balanţa, cum este cazul Italiei şi Portugaliei’.

Totodată, în raportul său semestrial, FMI semnalează şi provocarea pe care o reprezintă tensiunile geopolitice, precum Rusia – Ucraina, Orientul Apropiat şi riscurile din Grecia, într-un context de ‘mai puţină lichiditate pe pieţe’, ceea ce creşte riscul de contagiune globală.

Raportul privind stabilitatea financiară a fost publicat după prezentarea noilor previziuni asupra economiei globale, conform cărora FMI a menţinut creşterea globală de 3,5% pentru 2015 şi la 3,8% pentru 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...