FMI: România nu a avut niciun termen-limită pentru finalizarea privatizării CFR Marfă

Autoritățile române nu au avut niciun termen-limită pentru finalizarea privatizării CFR Marfă, astfel că și-au îndeplinit obligațiile asumate prin scrisoarea de intenție, a declarat, pentru AGERPRES, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria.
Economica.net - lun, 21 oct. 2013, 20:14
FMI: România nu a avut niciun termen-limită pentru finalizarea privatizării CFR Marfă

‘România și-a îndeplinit obligațiile din scrisoarea de intenție, care au inclus inițierea unui proces de privatizare a CFR Marfă. Există, de asemenea, un angajament ferm pentru transferul proprietății și al controlului, dar nu a fost stabilit niciun deadline în acest sens, în condițiile în care aceste lucruri depind de factori pe care Guvernul nu îi poate controla’, a spus Tolosa.

Întrebat dacă Guvernul are vreo responsabilitate privind eșecul privatizării CFR Marfă, el a răspuns: ‘Este prea devreme pentru a trage astfel de concluzii. Trebuie făcute cu atenție analize pentru a fi învățate lecțiile pentru viitor’.

El a adăugat că Guvernul ar trebui să continue activitățile privind privatizarea CFR Marfă. Întrebat când ar trebui reluată privatizarea, Tolosa a precizat că FMI va discuta cu autoritățile române pașii următori cu ocazia vizitei care începe marți.

O misiune a Fondului Monetar Internațional va face o vizită la București, în perioada 22 octombrie — 5 noiembrie 2013, pentru discuții privind evaluarea Acordului Stand-By cu România.

Potrivit scrisorii de intenție postată pe site-ul FMI și datată 12 septembrie 2013, Guvernul s-a angajat să finalizeze privatizarea CFR Marfă până la mijlocul lunii octombrie.

‘Dacă procesul de privatizare întâmpină obstacole insurmontabile, vom relua licitația pentru privatizarea pachetului majoritar al CFR Marfă, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale’, se arată în scrisoarea de intenție.

La data de 10 octombrie, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, spunea că privatizarea CFR Marfă trebuie finalizată până la 15 octombrie, întrucât aceste termen este precizat în scrisoarea de intenție cu FMI. ‘În Scrisoarea de intenție semnată cu FMI se prevedea foarte clar că această privatizare nu trebuie să depășească termenul de 15 octombrie. Este prevăzut acest termen în Scrisoarea de intenție cu FMI, de aceea s-a și făcut o Hotărâre de Guvern, care preciza acest termen de 60 de zile, fără posibilitatea de prelungire’, spunea Mănescu.

Privatizarea CFR Marfă a eșuat întrucât clauzele suspensive de care era condiționată finalizarea tranzacției nu au fost îndeplinite, iar cumpărătorul, Grup Feroviar Român, nu a plătit întreaga sumă licitată până la 14 octombrie, când era data-limită prevăzută în Hotărârea de Guvern.

În urmă cu o săptămână, când s-a împlinit aceste termen, Ramona Mănescu a precizat că Ministerul Transporturilor și-a îndeplinit toate obligațiile din contractul de privatizare, iar cumpărătorul ar fi putut plăti restul de bani, renunțând la condițiile suspensive.

Potrivit HG privind privatizarea CFR Marfă, tranzacția se finalizează în momentul în care sunt îndeplinite următoarele prevederi: decizia Consiliului Concurenței, conversia în acțiuni a datoriilor CFR Marfă și majorarea capitalului social în baza conversiei, acordul băncilor care au creditat CFR Marfă și plata întregului preț oferit de către GFR. Tot acea HG preciza că, dacă în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare nu se finalizează privatizarea, contractul de privatizare se desființează. Cele 60 de zile s-au împlinit pe data de 14 octombrie.

În data de 11 octombrie, GFR a anunțat că a plătit 30 de milioane de euro pentru achiziția CFR Marfă și că va achita diferența până la 202 milioane de euro după avizul Consiliului Concurenței.

Consiliul are la dispoziție cinci luni pentru a da o decizie, de la primirea documentației complete. Potrivit lui Bogdan Chirițioiu, președintele instituției, Consiliul nu avea nici pe data de 14 octombrie toate documentele de la GFR.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câștigătoare a competiției pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societății către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Prețul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR și-a asumat investiții de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

Te-ar mai putea interesa și
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump, a declarat miercuri procurorul......
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...