FMI: România rămâne vulnerabilă la şocuri externe

Economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne şi externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide însă România se menţine vulnerabilă la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată, arată experţii Fondului Monetar Internaţional în Declaraţia remisă la finalul misiunii de la Bucureşti.
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 04:33
FMI: România rămâne vulnerabilă la şocuri externe

‘În urma crizei mondiale, economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne şi externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide. Cu toate acestea, convergenţa a stagnat şi infrastructura publică precară s-a dovedit a fi o piedică principală pentru o traiectorie de creştere mai puternică. În acelaşi timp, România se menţine vulnerabilă la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată’, se precizează în documentul citat.

În context, FMI recomandă combinarea unor politici macroeconomice sustenabile cu măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice – în mod special accelerarea absorbţiei de fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii publice – de revigorare a reformelor ce trenează în sectorul întreprinderilor de stat şi rezolvarea moştenirilor lăsate de criză în sectorul financiar, scrie Agerpres.

FMI precizează că discuţiile cu autorităţile române au fost constructive, însă o serie de puncte au rămas în suspensie, motiv pentru care misiunea nu se va încheia cu o analiză în board-ul instituţiei financiare internaţionale.

‘Echipele au avut discuţii constructive cu autorităţile române cu privire la modul de îndeplinire a obiectivelor programului suport FMI-CE şi s-au pus de acord asupra unor politici cheie în acest sens. În pofida progreselor importante făcute, o serie de puncte au rămas în suspensie şi discuţiile vor continua săptămânile viitoare de la sediile instituţiilor. Opiniile exprimate în acest comunicat sunt cele ale echipei FMI şi nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale boardului FMI. Această misiune nu se va concretiza cu o discuţie în board’, se menţionează în comunicatul FMI.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Guvernul nu s-a înţeles cu partenerii financiari internaţionali în privinţa creşterii preţului pentru gazele naturale şi a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenţie, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite.

Potrivit premierului, acordul este în vigoare şi cele două probleme vor fi rediscutate în luna aprilie iar una dintre acestea se referă la continuarea agendei de liberalizare a preţurilor la gaze.

O echipă a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în perioada 27 ianuarie – 9 februarie 2015 pentru a continua discuţiile privind a treia revizuire a acordului stand-by preventiv şi pentru prima evaluare a programului preventiv privind balanţa de plăţi cu Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful Lamborghini: 2022, ultimul an în care livrăm doar mașini cu motoare cu ardere internă
Șeful Lamborghini: 2022, ultimul an în care livrăm doar mașini cu motoare cu ardere internă
Lamborghini se pregăteşte pentru sfârşitul modelelor echipate numai cu motoare pe combustie internă, urmând să îşi ...
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...