1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

FMI salută decizia Chinei de a devalua moneda naţională

Decizia adoptată de Banca Centrală a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabileşte rata zilnică de referinţă pentru moneda naţională, yuanul, 'pare a fi un pas binevenit' deoarece ar trebui să permită forţelor de pe piaţă să aibă un rol mai mare în determinarea ratei de schimb, a afirmat, miercuri, un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters.

12 aug, 2015 | Agerpres

'O flexibilitate mai mare a ratei de schimb este importantă pentru China, întrucât va acorda forţelor de pe piaţă un rol decisiv în economie şi în integrarea rapidă în pieţele financiare globale', apreciază oficialul FMI.

Instituţia consideră că autorităţile de la Beijing ar trebui să aibă ca obiectiv un sistem de flotare a ratei de schimb eficient în următorii 2 - 3 ani, scrie Agerpres.

Marţi, Banca Centrală a Chinei (PBOC) a devaluat moneda naţională, yuanul, la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii aproape trei ani. Decizia reprezintă 'o depreciere excepţională' de 1,9% pentru a face rata de schimb mai orientată spre piaţă, a anunţat PBOC, şi vine după câteva date dezamăgitoare privind a doua mare economie mondială.

Duminică, China a raportat un declin semnificativ al exporturilor în iulie şi o scădere a preţurilor producţiei industriale, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Luna trecută, exporturile şi preţurile producţiei industriale au înregistrat un declin de 8,3% şi, respectiv, 5,4%, comparativ cu iulie 2014.

Rata de schimb a yuanului este acum stabilită la 6,2298 pentru un dolar, în creştere faţă de 6,1162 yuani, luni.

Decizia PBOC vine după ce, recent, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) au anunţat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la FMI.

Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului în rândul monedelor în coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei, ca putere economică globală.

În prezent, coşul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.

În privinţa includerii yuanului în coşul de valute, purtătorul de cuvânt al FMI a apreciat că 'devaluarea yuanului nu are implicaţii directe asupra criteriilor utilizate în determinarea componenţei coşului. Cu toate acestea, o rată de schimb mai orientată spre piaţă ar facilita operaţiunile SDR în cazul în care yuanul va fi inclus în viitor în coşul valutar'.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO