FMI salută decizia Chinei de a devalua moneda naţională

Decizia adoptată de Banca Centrală a Chinei (PBOC), de a schimba mecanismul care stabileşte rata zilnică de referinţă pentru moneda naţională, yuanul, 'pare a fi un pas binevenit' deoarece ar trebui să permită forţelor de pe piaţă să aibă un rol mai mare în determinarea ratei de schimb, a afirmat, miercuri, un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 12 aug. 2015, 11:32
FMI salută decizia Chinei de a devalua moneda naţională

‘O flexibilitate mai mare a ratei de schimb este importantă pentru China, întrucât va acorda forţelor de pe piaţă un rol decisiv în economie şi în integrarea rapidă în pieţele financiare globale’, apreciază oficialul FMI.

Instituţia consideră că autorităţile de la Beijing ar trebui să aibă ca obiectiv un sistem de flotare a ratei de schimb eficient în următorii 2 – 3 ani, scrie Agerpres.

Marţi, Banca Centrală a Chinei (PBOC) a devaluat moneda naţională, yuanul, la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii aproape trei ani. Decizia reprezintă ‘o depreciere excepţională’ de 1,9% pentru a face rata de schimb mai orientată spre piaţă, a anunţat PBOC, şi vine după câteva date dezamăgitoare privind a doua mare economie mondială.

Duminică, China a raportat un declin semnificativ al exporturilor în iulie şi o scădere a preţurilor producţiei industriale, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Luna trecută, exporturile şi preţurile producţiei industriale au înregistrat un declin de 8,3% şi, respectiv, 5,4%, comparativ cu iulie 2014.

Rata de schimb a yuanului este acum stabilită la 6,2298 pentru un dolar, în creştere faţă de 6,1162 yuani, luni.

Decizia PBOC vine după ce, recent, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) au anunţat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la FMI.

Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului în rândul monedelor în coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei, ca putere economică globală.

În prezent, coşul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.

În privinţa includerii yuanului în coşul de valute, purtătorul de cuvânt al FMI a apreciat că ‘devaluarea yuanului nu are implicaţii directe asupra criteriilor utilizate în determinarea componenţei coşului. Cu toate acestea, o rată de schimb mai orientată spre piaţă ar facilita operaţiunile SDR în cazul în care yuanul va fi inclus în viitor în coşul valutar’.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...