FMI şi-a redus estimările de creştere pentru economia americană la 1,7%

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit miercuri prognozele de creştere pentru economia americană din cauza valului de frig care a lovit prima economie mondială la începutul anului, transmite AFP.
Economica.net - mie, 23 iul. 2014, 16:54
FMI şi-a redus estimările de creştere pentru economia americană la 1,7%

În raportul său anual cu privire la economia americană, FMI estimează că Produsul Intern Brut al SUA ar urma să crească cu 1,7% în 2014, mai puţin decât avansul de 2% prognozat în luna iunie.

Dacă estimările Fondului se vor adeveri, 2014 va fi anul în care prima economie a lumii va înregistra cea mai slabă creştere de la încheierea recesiunii în 2009. Prognoza FMI este mai pesimistă decât cea a Rezervei Federale, potrivit căreia PIB-ul SUA va înregistra o creştere de cel puţin 2,1% în acest an, dar este similară cu cea a majorităţii economiştilor.

‘O iarnă neobişnuit de grea conjugată cu alţi factori, în special un sector imobiliar în continuare în dificultate şi cu o cerere externă mai slabă au frânat elanul’, apreciază FMI în raportul său anual cu privire la SUA.

PIB-ul SUA a înregistrat o contracţie anuală de 2,9% în primul trimestru, cel mai grav declin din ultimii cinci ani, însă FMI se aşteaptă ca această creştere să accelereze în a doua jumătate a anului până la 3%-3,5% pentru restul anului şi să rămână deasupra nivelului de 3% anul următor şi în 2016. În consecinţă, FMI este mai optimist cu privire la perspectivele economiei americane pentru 2015, când în absenţa unor evenimente neprevăzute, PIB-ul SUA ar urma să înregistreze o creştere de 3, cel mai puternic avans din ultimul deceniu.

În ceea ce priveşte politica monetară, FMI susţine că Banca centrală a SUA (Fed) trebuie să se ferească de o majorare prematură a dobânzii de referinţă, care de la finele lui 2008 a rămas neschimbată la un nivel apropiat de zero. În timp ce pieţele financiare mizează pe o primă majorare a costului creditului undeva la mijlocul anului viitor, recent preşedintele Fed, Janet Yellen a declarat că majorarea dobânzii de politică monetară ar putea avea loc mai devreme decât se preconiza.

În condiţiile în care estimează că SUA vor ajunge la un grad de plin de ocupare a forţei de muncă abia la finele lui 2017 iar presiunile inflaţioniste rămân sub control, FMI este de părere că dobânda de politică monetară a Fed poate rămâne la nivelul zero pentru o perioadă mai lungă de timp decât mijlocul lui 2015 preconizat în prezent de pieţele financiare. 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...