FMI şi-a revizuit uşor în scădere estimările privind creşterea economiei mondiale în 2014 şi 2015

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit, marţi, în scădere, estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an şi anul următor, pe fondul tensiunilor geopolitice din Ucraina şi al lipsei încrederii în anumite state emergente, transmite AFP.
Economica.net - mar, 08 apr. 2014, 14:40
FMI şi-a revizuit uşor în scădere estimările privind creşterea economiei mondiale în 2014 şi 2015

După un avans de 3% în 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,6% în 2014 şi cu 3,9% în 2015, ceea ce reprezintă un recul de 0,1 puncte în ambele cazuri comparativ cu precedentele estimări publicate în luna ianuarie a acestui an, se arată în raportul cu privire la ‘Perspectivele economiei mondiale’ publicat marţi de FMI.

‘Consolidarea relansării economiei mondiale după marea recesiune este evidentă însă creşterea nu este încă una solidă în întreaga lume şi există în continuare riscuri la adresa perspectivelor economice’, apreciază FMI. Criza din Ucraina şi tensiunile cu Rusia vecină ar putea afecta activitatea economică prin creşterea aversiunii faţă de risc în rândul investitorilor sau prin perturbarea producţiei şi transportului de gaze naturale şi petrol.

În ceea ce priveşte marile economii ale lumii, FMI şi-a menţinut estimările privind evoluţia economiei americane, prima economie a lumii, care ar urma să înregistreze o creştere de 2,8% în acest an şi un avans de 3% anul viitor. Potrivit FMI, economia americană va da un impuls major economiei mondiale, în condiţiile în care o serie de state emergente precum Brazilia şi Africa de Sud vor înregistra evoluţii mai slabe decât se anticipa.

Zona euro, epicentrul crizei datoriilor suverane în 2010-2011, provoacă din nou îngrijorări FMI, care şi-a redus estimările de creştere cu 0,1%, până la 1,2% în 2014 şi 1,5% în 2015, din cauza programelor de austeritate adoptate în regiune. De asemenea, FMI atrage atenţia asupra fragilităţii sectorului bancar european şi a inflaţiei scăzute din zona euro.

În ceea ce priveşte Europa emergentă (Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia, Croaţia, Turcia şi Serbia) FMI se aşteaptă la o creştere de 2,4% în acest an şi un avans de 2,9% în 2015, după ce anul trecut regiunea a înregistrat o creştere de 2,8%. Comparativ, în luna octombrie a anului trecut FMI miza în 2014 pe o creştere de 2,7% în Europa emergentă.

‘Fragilităţile din zona euro, unele măsuri interne de înăsprire a politicii monetare, creşterea volatilităţii de pe pieţele financiare şi creşterea riscurilor geopolitice, ca urmare a evoluţiilor din Ucraina, reprezintă un risc considerabil în jos’, se arată în ultima ediţie a raportului World Economic Outlook.

În cazul României, Fondul Monetar Internaţional estimează că ţara va înregistra o creştere economică de 2,2% în acest an, urmată de un avans de 2,5% în 2015. Creşterea de 2,2% prognozată pentru 2014 este identică cu cea inclusă în prognoza de toamnă a FMI şi urmează unui avans de 3,5% înregistrat în 2013, când România a avut una dintre cele mai puternice creşteri economice din Europa.

 

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...