FMI solicită Chinei mai multă claritate în privinţa politicilor sale economice

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a cerut vineri mai multă claritate din partea Chinei privind politicile sale economice, după prăbuşirea pieţei bursiere, care a afectate pieţele financiare globale, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 08 ian. 2016, 17:35
FMI solicită Chinei mai multă claritate în privinţa politicilor sale economice

‘China demarează o reechilibrare istorică a modelului său de creştere, iar activitatea economică este moderată, la un nivel mai sustenabil. Cu toate acestea, reechilibrarea este un proces dificil, iar efectele ei se simt în întreaga lume, ceea ce întăreşte necesitatea unei clarificări suplimentare privind politicile Chinei, în special cele legate de cursul de schimb’, a explicat şeful FMI, în timpul vizitei în Camerun.

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a coborât joi cursul de referinţă al yuanului în raport cu dolarul cu 0,51%, până la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezintă cel mai scăzut curs de schimb pentru moneda chineză după luna martie 2011. Este vorba, de asemenea, de cea mai mare depreciere înregistrată de moneda chineză după luna august a anului trecut, când Beijingul a decis o devalorizare surpriză a yuanului cu aproape 5% în decurs de o săptămână. Un yuan mai slab face exporturile chineze mai competitive pe plan internaţional, dar scumpeşte importurile Chinei.

Deşi mulţi economişti spun că o depreciere graduală a yuanului era de aşteptat, după ce alte state importante şi-au depreciat monedele în ultimii ani, decizia Chinei a provocat temeri pe pieţele financiare globale în legătură cu capacitatea Guvernului de la Beijing de a gestiona încetinirea creşterii economiei chineze.

Analiştii susţin că Banca Centrală a Chinei trebuie să-şi explice mai bine intenţiile privind yuanul.

‘Aşa cum am subliniat de câteva ori în ultimele săptămâni, această tranziţie nu va fi uşoară, fiind afectată şi de cererea mai scăzută pentru materii prime’, a afirmat Christine Lagarde.

China este un consumator important de materii prime, iar încetinirea creşterii sale economice a afectat preţurile resurselor pe plan global. Cotaţia petrolului Brent a coborât miercuri sub pragul de 35 de dolari per baril, pentru prima dată după luna iulie 2004.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional a avertizat că ‘fragilitatea’ economiei mondiale va persista şi în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Euro a crescut la 4,9360 lei, luni dimineaţă – curs valutar interbancar 19.04.2021
Euro a crescut la 4,9360 lei, luni dimineaţă – curs valutar interbancar 19.04.2021
Euro creşte la 4,93 lei, pe piaţa interbancară, la început de săptămână. După ora 8, moneda europeană a revenit la 4,9260 lei şi rămâne peste maximul istoric....
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 de lei pe lună
Doar 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la pensia publică. Cel mare venit asigurat facultativ la pilonul I e de 75.000 ...
Numai circa 31.000 de oameni s-au asigurat voluntar la sistemul public de pensii fie ca să obţină pensie pentru limită ...
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Schimbarea furnizorului de energie electrică: ce economii la factură pot face românii comparativ cu ceilalți europeni
Momentan, economiile la factură care pot fi făcute de consumatorii români la schimbarea furnizorului sunt mici față ...
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Cum au schimbat pesta porcină și pandemia piața alimentară. Importăm și carne și animale vii
Din 2016, ultimul an în care România a fost liberă de pesta porcină africană, cantitatea de carne de porc importată ...