FMI susține impunerea unui impozit minim la nivel global pe profitul companiilor

Fondul Monetar Internaţional s-a pronunţat de mult timp în favoarea adoptării unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global, a afirmat marţi economistul şef al FMI, Gita Gopinath (foto), transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 06 apr. 2021, 18:37
FMI susține impunerea unui impozit minim la nivel global pe profitul companiilor

Actualele disparităţi în impozitul pe profitul companiilor la nivel naţional a dus „la un nivel ridicat” al transferării impozitelor şi evitarea impozitării, reducând baza impozabilă din care guvernele pot colecta venituri pentru a finanţa cheltuielile economice şi sociale, a apreciat Gopinath.

Declaraţia sa vine după ce luni secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că SUA vor face presiuni asupra partenerilor din G20 pentru adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global.

„Lucrăm împreună cu ţările din G20 pentru a ajunge la un acord cu privire la o rată minimă de impozitare a companiilor, care ar putea pune capăt unei curse care durează de 30 de ani privind reducerea impozitelor pentru companii”, a spus Yellen, într-un discurs susţinut la Chicago Council on Global Affairs.

Citiți și: Impozit minim pe profitul companiilor, valabil la nivel global – Secretarul Trezoreriei americane va pleda „pentru” (economica.net)

În discursul său, Yellen a adăugat că este important să fie eliminate „presiunile pe concurenţa în domeniul fiscalităţii”şi să ne asigurăm că guvernele „au sisteme de taxare stabile, care strâng suficiente venituri pentru a putea investi în bunuri publice esenţiale şi a răspunde la criză, dar şi că toţi cetăţenii împart în mod corect povara finanţării guvernului”.

Şi ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a salutat angajamentul secretarului american al Trezoreriei privind adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global. Un acord în rândul a peste 140 de ţări ar putea fi posibil până în această vară, a apreciat Scholz.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a lansat o reformă globală a modului în care multinaţionalele din sectorul digital ar trebui taxate. Reformele care sunt analizate în prezent se concentrează pe practica multinaţionalelor de a-şi înregistra profiturile în ţările cu impozite mici, mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi. În cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de locul în care au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 de miliarde de dolari pe an, estimează OECD.

Presiunile publice sunt în creştere, opinia publică cere ca multinaţionalele profitabile să-şi plătească impozitele conform reglementărilor internaţionale, după ce pandemia a afectat puternic bugetele naţionale.

Şi ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat marţi că este posibilă adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global.

„Salutăm sprijinul SUA pentru adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global”, a afirmat oficialul francez, adăugând că vrea să discute cu Yellen modificarea modului în care multinaţionalele din sectorul digital ar trebui taxate.

Citiți și: FMI cere statelor bogate să reducă inegalităţile folosind impozitarea (economica.net)

Separat, un oficial de la Trezoreria Statelor Unite le-a spus jurnaliştilor că este important ca marile economii ale lumii să fie implicate în acest proiect al unui impozit minim global pentru ca acesta să fie eficient. Oficialul a adăugat că SUA îşi vor folosi propria legislaţie fiscală pentru a împiedica firmele să îşi transfere profiturile sau sediul fiscal în ţările considerate paradisuri fiscale şi vor încuraja şi alte mari economii ale lumii să facă la fel.

Un impozit minim global pe profitul companiilor este o componentă-cheie a planului preşedintelui Joe Biden care vizează investiţii în infrastructură în valoare de 2.250 de miliarde de dolari. Planul preşedintelui Biden, dezvăluit săptămâna trecută, se bazează pe majorarea impozitului pe profit pentru companiile americane de la 21% până la 28%, după ce fostul preşedinte Donald Trump l-a redus de la 35% la 21%.

Fără un impozit minim global, SUA ar fi într-o poziţie dezavantajoasă faţă de numeroase alte mari economii ale lumii care oferă un nivel de impozitare mai mic, susţin experţii. De altfel, acesta este şi motivul pentru care Statele Unite vor să înceapă negocierile pentru un acord în rândul marilor economii ale lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România estimează creşteri salariale medii de 5%, în 2022 – studiu
Companiile din România anticipează creşteri salariale de 5% pentru anul 2022 şi se orientează către asigurări de sănătate şi viaţă, ca beneficii acordate angajaţilor, în contextul......
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Cei mai puternici constructori europeni de mașini, alianță pentru producția de baterii
Grupul Daimler a anunțat că va prelua o participație de 33% din producătorul de baterii ACC fondat de Stellantis și ...
Bucureşti – şi mai aproape de 4. Rata de infectare din Capitală a crescut, din nou, până la 3,77
Bucureşti – şi mai aproape de 4. Rata de infectare din Capitală a crescut, din nou, până la 3,77
Rata de incidenţă a crescut, din nou, la 3,77 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, a anunţat Prefectura Capitalei.
Primăria Capitalei anunţă licitaţie pentru studiul de calitate a aerului
Primăria Capitalei anunţă licitaţie pentru studiul de calitate a aerului
Primăria Capitalei anunţă pe SICAP licitaţie pentru elaborarea studiului de calitate a aerului şi asistenţa tehnică ...