FMI: Ţările din Europa de Est trebuie să-şi reducă datoriile pentru a relansa perspectivele de creştere

Ţările din Europa de Est trebuie să-şi reducă datoriile pentru a reveni la ritmul de creştere economică şi la investiţiile de dinaintea crizei financiare globală, se arată într-un raport publicat duminică de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 11 mai 2015, 06:08
FMI: Ţările din Europa de Est trebuie să-şi reducă datoriile pentru a relansa perspectivele de creştere

Potrivit FMI, în pofida eforturilor semnificative ale consumatorilor, companiilor şi băncilor din Europa de Est, puţine state din regiune şi-au redus în mod semnificativ povara datoriei sectorului privat, scrie Agerpres.

‘Pentru a relansa investiţiile şi a asigura o revenire robustă, politicile ar trebui să se concentreze pe sprijinirea cererii interne şi finalizarea procesului de reparare a bilanţurilor în sectorul privat’, susţine FMI.

Intrările de capital şi accesul facil la credite au alimentat o creştere economică de peste 5% pe an în Europa de Est înaintea crizei financiare globale din 2008. Însă, de atunci, creditele neperformante au explodat şi au afectat bilanţurile băncilor şi companiilor. În plus, multe credite ipotecare acordate în euro sau franci în anii de boom s-au dovedit a fi neperformante atunci când monedele locale s-au depreciat.

În acest context, FMI a cerut statelor din regiune să urgenteze măsurile de soluţionare a creditelor neperformante, să relaxeze piaţa muncii şi să îmbunătăţească mediul de afaceri. Bulgaria, Croaţia şi Ucraina sunt ţările care au nevoie cel mai mult de o ajustare a datoriilor, în timp ce companiile din Letonia şi Slovenia sunt expuse şi ele riscurilor.

Potrivit FMI, Europa de Est riscă să înregistreze o revenire cu trei viteze, în condiţiile în care ţările vor fi afectate în mod diferit de scăderea preţului la petrol, o creştere mai rapidă în zona euro şi conflictul din Ucraina.

FMI prognozează că o creştere medie înregistrată de ţările baltice şi statele membre UE din Europa de Est va fi de 2,6% în acest an şi 3,6% în 2016, în timp ce regiunea Balcanilor va consemna o creştere de 1,9% în 2015 şi un avans de 2,4% anul viitor.

În cazul României, Fondul Monetar Internaţional mizează pe o creştere de 2,7% în acest an, urmată de un avans de 2,9% anul viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
Grupul sud-coreean EcoPro BM intenţionează să construiască o uzină în Ungaria care va produce catozi utilizaţi în ...
Mai multe gaze de la Petrom? Compania estimează reducerea declinului zăcămintelor și mizează pe  rezerve de 50 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră
Mai multe gaze de la Petrom? Compania estimează reducerea declinului zăcămintelor și mizează pe  rezerve de 50 de miliarde ...
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei mizează pe o scădere a declinului natural ...
Cresc accizele şi la bere, gaze şi energie electrică
Cresc accizele şi la bere, gaze şi energie electrică
Nivelul accizelor va creşte uşor anul viitor pentru aproape toate categoriile de produse, singura excepţie fiind ţigaretele, ...