FMI va îmbunătăţi prognoza de creştere a economiei Marii Britanii în 2014

Fondul Monetar Internaţional (FMI) este pe punctul de a revizui în creştere estimările privind evoluţia PIB-ului Marii Britanii, care ar urma să înregistreze în 2014 un avans mai ridicat decât al oricărei economii importante, informează postul de televiziune Sky News.
Economica.net - lun, 20 ian. 2014, 11:48
FMI va îmbunătăţi prognoza de creştere a economiei Marii Britanii în 2014

La începutul acestei luni, directorul general al FMI, Christine Lagarde a declarat că Fondul Monetar Internaţional intenţionează să revizuiască, în sus, estimările privind creşterea economiei mondiale. În mod normal, FMI publică în luna ianuarie noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale.

Sky News susţine că FMI va anunţa săptămâna aceasta un avans al economiei britanice de 2,4% în acest an, faţă de 1,9% prognozat anterior.

Decizia ar putea afecta reputaţia instituţiei, susţine Sky News, deoarece economistul şef al FMI avertiza cu mai puţin de un an în urmă că politice economice lansate de ministrul de Finanţe, George Osborne, echivalează cu ‘o joacă cu focul’.

De atunci, FMI a revizuit în creştere estimările privind evoluţia PIB-ului Marii Britanii în octombrie, înainte de majorarea anticipată în această săptămână.

Informaţiile vin pe fondul creşterii optimismului privind redresarea Regatului Unit. Astfel, vânzările de retail au crescut în decembrie, înregistrând cel mai rapid ritm din aproape un deceniu.

Săptămâna aceasta, Oficiul Naţional de Statistică ar urma să anunţe că în ultimul trimestru din 2013 ritmul de creştere al economiei Marii Britanii a rămas solid, la aproximativ 0,7%.

Totuşi, unii analişti avertizează că redresarea Regatului Unit depinde mai mult de majorarea cheltuielilor de consum decât de exporturi şi industrie.

Luna trecută, Oficiul Naţional de Statistică a anunţat că rata şomajului în Marea Britanie a scăzut la 7,4%, în perioada august – octombrie 2013, cel mai redus nivel din ultimii patru ani şi jumătate, de la 7,6% în perioada iulie – septembrie 2013.

Ritmul de creştere a economiei Marii Britanii în 2013 a fost mai rapid decât s-a estimat anterior, potrivit celor mai recente date publicate luna trecută de ONS.

În perioada iulie – septembrie 2013, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creştere de 0,8%, a anunţat ONS, confirmând informaţiile preliminare din 25 octombrie. Dar instituţia a revizuit în creştere datele privind evoluţia economiei în primele două trimestre din acest an, la 0,5% şi, respectiv, 0,8%, de la 0,4% şi 0,7%. Rata de creştere anuală estimată pentru PIB-ul Marii Britanii este acum de 1,9%, faţă de 1,5% prognozată anterior, date care i-au surprins pe analişti.

În ritm anual, economia britanică a crescut cu 1,9% în trimestrul trei din 2013, în timp ce prognoza precedentă a ONS indica un avans de 1,5%.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...