FMI: Zona euro încă are nevoie ca BCE să majoreze dobânzile

Banca Centrală Europeană ar trebui să continue majorarea dobânzilor pentru scăderea inflaţiei, iar guvernele din zona euro ar trebui să reducă deficitele pentru a sprijini eforturile BCE şi pentru a crea spaţiu fiscal în viitor, se arată într-un raport publicat vineri de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 16 iun. 2023, 11:34
FMI: Zona euro încă are nevoie ca BCE să majoreze dobânzile

În analiza economiei celor 20 de ţări din zona euro, FMI a apreciat că autorităţile trebuie să ajungă rapid la un acord privind reformarea reglementărilor fiscale ale UE, care susţin valoarea euro.

„Trebuie continuată înăsprirea politicii monetare pentru a readuce inflaţia la ţinta BCE de 2% în timp util”, se arată în raportul FMI prezentat Eurogrupului şi BCE.

De asemenea, FMI a cerut guvernelor din zona euro să ajute BCE prin reducerea cheltuielilor, deoarece creşterea economiei ar urma să fie modestă anul acesta şi anul viitor, în pofida înăspririi condiţiilor financiare.

„Consolidarea fiscală va ajuta la atenuarea presiunilor inflaţioniste şi va reconstrui spaţiul fiscal”, se arată în raport.

În mai, Comisia Europeană previziona o îmbunătăţire a finanţelor publice în zona euro, deficitul bugetar urmând să scadă la 2,4% din PIB în 2024 şi 3,2% din PIB în 2023, de la 3,6% din PIB în 2022.

De asemenea, conform previziunilor Executivului comunitar, nivelul datoriei ca procent în PIB în zona euro va scădea la 90,8% anul acesta şi la 89,9% anul viitor, de la 93,1% anul trecut.

Şi preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat joi că Banca Centrală Europeană ar putea majora din nou dobânzile la reuniunea de politică monetară din iulie.

Dacă nu va exista o schimbare profundă a economiei, „este posibil să continuăm majorarea dobânzilor luna viitoare. Nu ne gândim să facem pauză”, a anunţat Lagarde la scurt timp după ce Consiliul guvernatorilor BCE a informat că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4%, 4,25% şi, respectiv, 3,50%. Este cel mai ridicat nivel al ratei dobânzii la depozite din ultimii 22 de ani.

„Inflaţia scade progresiv dar este proiectată să rămână la un nivel prea ridicat prea mult timp”, a informat BCE într-un comunicat, după reuniunea de politică monetară.

Lagarde a declarat că sugestia ei privind noi majorări de dobânzi în viitor „nu reprezintă probabil o surpriză” şi BCE „este decisă să-şi îndeplinească obiectivul” de a reduce inflaţia la 2% „în timp util”.

Te-ar mai putea interesa și
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
După ce și apartamentele din Brașov au devenit mai scumpe decât cele de la București, alte două orașe au surclasat Capitala la acest capitol. Bucureștiul se află acum pe locul cinci în......
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara la orice service, nu mai primești mașină la schimb decât în anumite condiții
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara ...
După ce Senatul a aprobat o serie de modificări importante ale regulilor RCA, comisiile de specialitate din Camera Deputaților ...
Guvernul a suplimentat cu peste 97 de milioane de lei bugetul programului naţional „Masă sănătoasă”, destinat școlarilor
Guvernul a suplimentat cu peste 97 de milioane de lei bugetul programului naţional „Masă sănătoasă”, destinat ...
Guvernul a aprobat, marţi, suplimentarea cu aproximativ 97 de milioane de lei a finanţării programului naţional "Masă ...
Comisia Europeană a deschis proceduri oficiale împotriva Facebook și Instagram
Comisia Europeană a deschis proceduri oficiale împotriva Facebook și Instagram
Comisia Europeană a inițiat pe 30 aprilie 2024 proceduri oficiale pentru a evalua dacă este posibil ca Meta, furnizorul ...