FMI: Zona euro „nu este suficient de rezilientă” pentru a face faţă unei alte crize economice

Zona euro este într-o situaţie financiară mai bună decât în urmă cu un deceniu, dar nu este suficient de solidă pentru a face faţă unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - joi, 28 mart. 2019, 15:12
FMI: Zona euro

Uniunea monetară „nu este suficient de rezilientă” pentru a rezista „unor turbulenţe economice neaşteptate”, a afirmat Lagarde, la o conferinţă desfăşurată la Paris.

„Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economică este mai ridicată, per ansamblu, dar beneficiile creşterii nu sunt împărtăşite suficient”, a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizată de Banca Centrală a Franţei.

Avertismentul vine pe fondul multiplicării încetinirii creşterii, în special în primele economii ale zonei euro, Germania şi Franţa.

Referindu-se la bănci, Lagarde a explicat că „avem nevoie de un sistem bancar european care se poate înclina în caz de furtună fără a intra în colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifică într-adevăr riscurile şi sprijină avansul economiei”.

Şeful FMI le-a cerut liderilor din zona euro „să reînceapă discuţiile, să negocieze cu bună credinţă şi să ajungă la un compromis dificil pentru a debloca întregul potenţial al uniunii bancare”.

De asemenea, Lagarde a afirmat că băncile trebuie să înfiinţeze „un fond comun de garantare a depozitelor” pentru a face faţă unor turbulenţe economice neaşteptate. Un astfel de sistem trebuie finanţat de bănci, nu de plătitorii de taxe, a solicitat directorul general al FMI.

În decembrie, miniştrii europeni de Finanţe au căzut de acord pentru a da noi responsabilităţi fondului de salvare al zonei euro (MES), dar au amânat deciziile cu privire la un buget al zonei euro şi o schemă de garantare a depozitelor bancare, pentru că nu au putut ajunge la un consens.

Cele mai importante măsuri, un buget separat pentru ţările din zona euro şi o Schemă Europeană de Garantare a Depozitelor (EDIS), pentru a face toate depozitele bancar din zona euro mai sigure, s-au dovedit mult prea controversate pentru a putea fi promovate mai departe.

În cazul schemei de garantare a depozitelor, lipsa de încredere între statele membre ale zonei euro este atât de mare încât acestea nu au putut cădea de acord asupra unei foi de drum pentru începerea negocierilor politice, aşa cum au cerut liderii UE.

Preşedintele Eurogrupului, portughezul Mario Centeno, a afirmat, totodată, că, în privinţa EDIS, „mai este nevoie de noi eforturi înaintea de a putea cădea de acord asupra unei foi de drum pentru începerea negocierilor”.

Acesta a menţionat că va fi înfiinţat un grup de lucru la nivel înalt ce va avea mandatul de a lucra la următorii paşi şi a face un raport în luna iunie 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...