Focarul de Ebola din Africa de Vest a scăpat de sub control

Focarul de Ebola din Africa de Vest se agravează şi ar putea afecta alte ţări, a avertizat directorul de operaţiuni al organizaţiei Medici Fără Frontiere, Bart Janssens, într-un interviu publicat miercuri de La Libre Belgique.
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 11:30
Focarul de Ebola din Africa de Vest a scăpat de sub control

‘Această epidemie este fără precedent, absolut scăpată de sub control, iar situaţia se înrăutăţeşte, deoarece se extinde, mai ales în Liberia şi Sierra Leone, cu focare foarte importante’, a declarat Janssens.

‘Suntem extrem de preocupaţi de turnura pe care a luat-o situaţia în special în aceste două ţări unde există o lipsă importantă de vizibilitate a epidemiei’, a adăugat el.

Epidemia, în curs de la începutul anului, a fost declarată pentru prima dată în Guineea înainte de a se extinde în Liberia şi apoi în Sierra Leone, două ţări vecine, care, la 23 iulie, totalizau 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ al OMS.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, fluidele biologice sau ţesuturile persoanelor sau animalelor infectate şi în prezent nu există niciun vaccin aprobat împotriva ei.

 

CE alocă un sprijin suplimentar pentru a răspunde focarului de Ebola din Africa de Vest

Comisia Europeană a anunţat miercuri că alocă o sumă suplimentară de 2 milioane de euro pentru a răspunde celui mai grav focar de epidemie de Ebola înregistrat vreodată în Africa, a anunţat Jonathan Todd, purtător de cuvânt al Comisiei, în conferinţa cotidiană de presă.

Această sumă aduce ridică la 3,9 milioane de euro ajutorul Comisiei în lupta împotriva epidemiei de Ebola din Africa de Vest.

Finanţarea suplimentară a UE va ajuta la stoparea răspândirii epidemiei şi la oferirea de asistenţă medicală imediată comunităţilor afectate.

Sprijinul acordat de UE va fi canalizat prin intermediul organizaţiilor partenere: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care furnizează echipamente şi consultanţă instituţiilor din domeniul sănătăţii, precum şi coordonarea şi supravegherea epidemiologică; Medici Fără Frontiere (MFF), care sprijină managementul clinic de cazuri, inclusiv izolarea pacienţilor, şi care oferă totodată sprijin psiho-social şi pentru urmărirea cazurilor suspecte; Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii, care susţine societăţile naţionale de Cruce Roşie, pentru a promova conştientizarea comunităţii şi măsuri preventive de igienă şi furnizarea de înmormântare în condiţii de siguranţă a victimelor virisului Ebola.

Potrivit ultimelor statistici ale Comisiei, epidemia de Ebola are efecte devastatoare în Guineea, Liberia şi Sierra Leone. Până în prezent, au fost identificate 1.200 de cazuri şi există 670 de decese, inclusiv mulţi lucrători în domeniul sănătăţii.

Comisia spune însă că riscul de răspândire în Europa a virusului Ebola este scăzut în prezent, întrucât cele mai multe cazuri sunt în zone îndepărtate din ţările afectate, iar cei care sunt bolnavi sau în contact cu boala sunt încurajaţi să rămână izolaţi. Cu toate acestea, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) supraveghează situaţia şi a emis mai multe evaluări de risc rapid care oferă îndrumări cu privire la procedură în cazul în care au fost depistate cazuri suspecte în UE.

‘Nivelul de contaminare de pe teren este extrem de îngrijorător şi acţiunea noastră trebuie să se intensifice înainte de a se pierde mult mai multe vieţi. (…) Avem nevoie de un efort susţinut din partea comunităţii internaţionale’, a declarat Kristalina Georgieva, comisar european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia la situaţii de criză.

Te-ar mai putea interesa și
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Ford ar putea să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Un tribunal german a emis vineri o decizie care interzice grupului auto Ford să producă şi să comercializeze automobile capabile să se conecteze la Internet, ca urmare a unui proces legat de......
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat duminică ministrul delegat francez ...
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Divizia de avioane private a constructorului european Airbus SE este mai optimistă cu privire la perspectivele pentru acest ...
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Europa vrea să relanseze producţia internă de magneziu până în 2025 pentru a-şi reduce dependenţa de China
Factorii de decizie din Uniunea Europeană au lansat o iniţiativă destinată relansării producţiei interne de magneziu, ...