Focus Sat (UPC) a dat în judecată grupul Antena pentru a putea retransmite posturile sale

Societatea Focus Sat România, din cadrul companiei de telecomunicaţii UPC, a dat în judecată TV Antena 1 SA şi Intact Production SA, prin două acţiuni deschise la Tribunalul Bucureşti cerând instanţei să poată difuza televiziunile Antena, după ce grupul Intact i-a retras avizul de retransmisie.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 15:38
Focus Sat (UPC) a dat în judecată grupul Antena pentru a putea retransmite posturile sale

UPC România a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX pe 27 aprilie, că grupul Antena a retras operatorului Focus Sat (platforma de satelit a UPC) dreptul de retransmisie pentru Antena 1, 2 şi 3, Euforia TV şi Gsp TV, însă televiziunile pot fi vizionate în continuare până când CNA va aproba scoaterea lor din grila Focus Sat.

CNA a decis, pe 10 mai, să analizeze scoaterea din grilă a canalelor în termenul legal de 30 de zile, astfel încât UPC şi Antena Group să poată negocia un nou contract pentru retransmisia posturilor Antena 1, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV pe platforma prin satelit Focus Sat a reţelei de cablu, până la sfârşitul lunii mai.

Însă, pe 10 mai, societatea Focus Sat România SRL a dat în judecată societăţile TV Antena 1 SA şi Intact Production SA, obiectul dosarului înregistrat la Tribunalul Bucureşti fiind „ordonanţă preşedinţială”.

Primul termen în acest proces a fost joi. Până la ora difuzării acestei ştiri, reprezentanţii UPC România nu au răspuns întrebărilor MEDIAFAX privind această acţiune în instanţă.

Judecarea procesului a fost însă amânată până pe 24 mai, potrivit paginademedia.ro.
Pe de altă parte, Focus Sat SRL a mai depus o acţiune în instanţă împotriva aceloraşi societăţi, TV Antena 1 SA şi Intact Production SA, pe 16 mai. Procesul se judecă tot la Tribunalul Bucureşti, obiectul dosarului este „obligaţia de a face”, iar primul termen de judecată este 7 decembrie 2012.

UPC a depus la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pe 26 aprilie, o solicitare de scoatere a televiziunilor Antena 1, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV de pe platforma Focus Sat a companiei de telecomunicaţii, întrucât acordul de retransmisie a acestor posturi Antena Group a expirat.

Potrivit legislaţiei audiovizualului, CNA nu poate să impună UPC să difuzeze televiziunile Antena pe platforma de satelit Focus Sat. Potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul „must carry”, acesta nu se referă şi la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cablişti. Astfel, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV sunt obligatorii la retransmisie pentru cablişti doar în reţelele lor de cablu, nu şi în cele de satelit.

Odată ce membrii CNA vor aproba noua grilă a Focus Sat, televiziunile Antena Group pot fi scoase în mod legal de pe platforma UPC.

Chiar dacă vor fi scoase de pe platfoma digitală Focus Sat, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV şi Gsp TV vor fi în continuare difuzate pe reţelele de cablu ale UPC România, întrucât cele cinci televiziuni sunt obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România, potrivit principiului „must carry” din legislaţia audiovizualului.

Potrivit comunicatului remis de Focus Sat România, operatorul de servicii de televiziune DTH deţinut de compania UPC România, începând de pe 27 aprilie, Antena TV Group i-a retras acestuia dreptul de retransmisie a acestor televiziuni, deşi Focus Sat consideră că actualul contract de distribuţie semnat între cele două părţi este în vigoare.

„Decizia Antena TV Group intră în vigoare începând cu data de 27.04.2012, în pofida clauzelor stipulate de acest contract, agreat de ambele companii. La începutul lunii aprilie, Focus Sat a primit o solicitare scrisă din partea Antena TV Group, prin care operatorului i se cerea un tarif de opt ori mai mare pentru continuarea retransmiterii celor 5 posturi TV. Găsim nejustificată această solicitare, care, odată acceptată, ar afecta preţul abonamentelor noastre şi ar avea astfel impact direct asupra celor peste 283.000 de clienţi Focus Sat”, se spune în comunicat.
Focus Sat a precizat că îşi doreşte ca abonaţii săi să nu fie privaţi de vizionarea televiziunilor Antena TV Group.

Retragerea avizului de retransmisie a televizunilor Antena Group pe platforma digitală Focus Sat, care poate conduce implicit la scoaterea acestor televiziuni de pe această platformă, vine în contextul unor puternice tensiuni între trustul patronat de familia Voiculescu şi o altă companie de telecomunicaţii – RCS&RDS.

RCS&RDS a scos Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de 19 spre 20 aprilie, compania de telecomunicaţii precizând că nu mai poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, sumă care ar fi fost solicitată de Antena TV Group pentru difuzarea prin satelit a acestor televiziuni.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă active ruse în valoare de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi......
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical ...
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...