Fondul de Garantare a Asiguraţilor a înregistrat anul trecut o creştere de 10% a capitalurilor proprii, la 939 milioane lei

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) înregistra, la finalul anului trecut, capitaluri proprii în valoare de 938,75 milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult faţă de anul precedent, când acestea se ridicau la 853,09 milioane de lei, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 15:56
Fondul de Garantare a Asiguraţilor a înregistrat anul trecut o creştere de 10% a capitalurilor proprii, la 939 milioane lei

Tot la finalul anului trecut, disponibilităţile Fondului se ridicau la 909,11 milioane de lei, în creştere cu 7,6% faţă de sfârşitul anului 2013.

Totodată, veniturile din contribuţiile datorate de societăţile de asigurări au atins, în 2014, suma de 58,46 milioane de lei, faţă de 59,12 milioane de lei în 2013. Tot în 2014, cotele pentru contribuţia asigurătorilor la FGA s-au menţinut la nivelul anului anterior: pentru asigurările de viaţă (0,3% din primele brute subscrise (PBS), respectiv 0,8% din PBS pentru asigurările generale).

În anul 2014, 45 de asigurători au virat contribuţii la FGA, din care 37 sunt societăţi de asigurare autorizate de ASF şi opt sunt sucursale ale companiilor de asigurare din Spaţiul Economic European deschise pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire.

Totodată, anul trecut, veniturile din plasamente financiare ale FGA au fost de 32,31 milioane de lei, în comparaţie cu 40,67 milioane de lei, nivel consemnat în anul 2013.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a înregistrat venituri totale în valoare de aproximativ 90,77 milioane de lei, cu circa 9 milioane de lei mai puţin faţă de 2013. Cheltuielile operaţionale aferente anului trecut s-au situat la 12,70 milioane de lei, în scădere cu 5,62 milioane de lei faţă anul 2013. Dintre acestea, cheltuielile reprezentând plăţi de indemnizaţii, respectiv despăgubiri aferente creditorilor de asigurări au fost în sumă de 1,29 milioane de lei.

Anul trecut, FGA a înregistrat un excedent de circa 78,07 milioane de lei, mai puţin cu 2,94 milioane de lei în comparaţie cu anul precedent.

În comunicat se precizează că FGA urmăreşte ca prin managementul eficient al resurselor sale să poată răspunde prompt în situaţiile prevăzute de lege, prin plata de indemnizaţii/ despăgubiri către creditorii de asigurări.

Astfel, la sfârşitul anului 2014, disponibilităţile FGA erau plasate în conturi curente, depozite, titluri de stat la instituţii de credit şi Trezoreria statului.

‘Obiectivul principal de minimizare a riscului se poate remarca din deţinerile de titluri de stat, care la finele anului 2014 reprezintă 68,67% în totalul plasamentelor, în timp ce ponderea depozitelor în total plasamente este de 30,27%, iar cea a disponibilităţilor din conturile curente este de 1,06%’, se precizează în comunicatul citat.

Principalele atribuţii ale FGA vizează analizarea, verificarea şi aprobarea dosarelor de daună şi a creanţelor de asigurări înregistrate în evidenţele sale, precum şi plata din disponibilităţile sale, în condiţiile legii şi în baza hotărârii Comisiei Speciale, a sumelor reprezentând despăgubiri către creditorii de asigurări.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.

ASF a fost înfiinţată în 2013 prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...