Fondul de Garantare a plătit despăgubiri totale de 1,25 milioane lei în 248 de dosare Astra

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a plătit pe 3 mai către creditorii de asigurări ai companiei Astra Asigurări suma totală de 1,256 milioane de lei pentru 248 de dosare, a anunţat, miercuri, preşedintele Consiliului de Administraţie al FGA, Carmen Radu, într-o conferinţă.
Economica.net - mie, 04 mai 2016, 08:34
Fondul de Garantare a plătit despăgubiri totale de 1,25 milioane lei în 248 de dosare Astra

Aceasta a precizat că plăţile vor continua în perioada următoare pentru toate dosarele aprobate la plată în Comisia specială a FGA.

Potrivit instituţiei, până la data de 25 aprilie 2016, au fost avizate în Comisia specială 4.195 de dosare, din care un număr de 24 au fost respinse. Suma aprobată la plată pentru celelalte 4.171 de dosare depăşeşte 16,117 milioane de lei. Plăţile se vor efectua în funcţie de varianta aleasă de fiecare creditor de asigurări: într-un cont bancar prin virament, prin mandat poştal sau cash, la orice agenţie a băncii Raiffeisen.

FGA reaminteşte potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, instituţia este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societăţii aflate în faliment.

Decizia instanţei din data de 28 aprilie 2016 nu modifică activitatea de primire şi procesare a cererilor de plată din partea potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări. Această activitate, conform legislaţiei, se va desfăşura timp de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de faliment sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunţat, pe 29 aprilie, că va începe plăţile către creditorii de asigurări ai Astra, după ce, pe 28 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv falimentul societăţii Astra Asigurări.

Curtea de Apel a respins mai multe apeluri declarate în acest dosar şi a menţinut decizia din decembrie 2015 luată de Tribunalul Bucureşti prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de faliment în cazul Asigurare – Reasigurare Astra SA.

‘Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei Curţii de Apel Bucureşti, în urma căreia a rămas definitivă hotărârea de intrare în procedură de faliment a companiei Astra Asigurări. Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, sunt întrunite condiţiile pentru ca FGA să poată demara efectuarea plăţilor către creditorii de asigurări ai Astra Asigurări care au dosare aprobate la plată de către Comisia Specială a Fondului’, au precizat reprezentanţii FGA.

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de către o instanţă judecătorească. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va efectua plăţile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi al bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, preluând, la data de 1 octombrie 2015, un număr de 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare.

Astfel, în România au fost preluate 1.826.483 de poliţe şi 51.566 de dosare daună; în Germania – 6.128 de poliţe şi 193 de dosare de daună; în Slovacia – 22.752 poliţe şi 642 dosare de daună; în Ungaria – 191.241 poliţie şi 4.809 dosare daună.

Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul se apropie de 5, rată de infectare. A şasea zi în scenariul roşu
Bucureştiul se apropie de 5, rată de infectare. A şasea zi în scenariul roşu
Rata de incidentă din Bucureşti a crescut, din nou, până la 4,95 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, a anunţat Prefectura Capitalei. ...
Încă un plus la factura de energie electrică: Bonusul de cogenerare plătit de toți consumatorii casnici din țară va crește
Încă un plus la factura de energie electrică: Bonusul de cogenerare plătit de toți consumatorii casnici din țară va ...
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat un proiect de ordin referitor la metodologia de stabilire a ...
ASUS ExpertBook B1 B1400: un laptop croit pentru afaceri ambiţioase
ASUS ExpertBook B1 B1400: un laptop croit pentru afaceri ambiţioase
O afacere bună este acea afacere care poate răspunde rapid și eficient provocărilor care apar la tot pasul. ASUS consideră ...
Preţurile gazelor pe plan global „sunt la un nivel extrem” din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide din Europa şi China – şeful Vitol
Preţurile gazelor pe plan global „sunt la un nivel extrem” din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide ...
Preţurile gazelor pe plan global "sunt la un nivel extrem" din cauza stocurilor scăzute şi a cererii solide din Europa ...