Fondul de salvare a zonei euro va emite obligaţiuni în dolari până la finele acestui an

Mecanismul European de Stabilitate (MES), 'zidul de protecţie' al finanţelor Europei, se pregăteşte să emită obligaţiuni denominate în dolari până la finele acestui an, în ideea de a veni în întâmpinarea investitorilor care cumpără doar active denominate în dolari, a declarat joi preşedintele MES, Klaus Regling, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 20 apr. 2017, 15:46
Fondul de salvare a zonei euro va emite obligaţiuni în dolari până la finele acestui an

Aceasta va fi prima dată când MES va emite obligaţiuni în alte monede decât euro de la crearea sa. Alte agenţii şi creditori instituţionali ai Uniunii Europene, precum Banca Europeană de Investiţii şi banca germană de dezvoltare KfW Group, au emis deja obligaţiuni în alte monede, precum dolarul american.

‘Pregătim prima noastră emisiune denominată în dolari spre sfârşitul anului’, a declarat Regling cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, fără a oferi detalii cu privire la posibilă mărime a primei emisiuni de bonduri în dolari. Klaus Regling a estimat însă că MES va emite obligaţiuni în valoare de 50 până la 60 de miliarde de euro în fiecare an pentru a putea finanţa programele sale de asistenţă.

Separat, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat joi că este posibil ca Mecanismul European de Stabilitate să fie transformat într-un fel de Fond Monetar European. De asemenea, Schaeuble a apreciat că orice noi programe de asistenţă pentru ţările din zona euro ar trebui concepute sub auspicii europene.

Mecanismul European de Stabilitate (MES) şi predecesorul său, Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF), au fost înfiinţate în urma crizei datoriilor suverane şi au emis obligaţiuni pentru a veni în sprijinul statelor membre ale zonei euro care aveau probleme. Până acum MES şi EFSF au acordat credite în valoare de 265 de miliarde de euro pentru Irlanda, Grecia, Portugalia, Cipru şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...