Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei va bloca planul Eurobank de majorare a capitalului

Conducerea Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) se opune deciziei Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, de a convoca Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru o majorare de capital bazată pe actualul cadru legal, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - joi, 13 mart. 2014, 07:18

Eurobank este singura mare bancă grecească recapitalizată în întregime cu fonduri de la stat. În prezent, statul elen controlează 95% din acţiunile Eurobank, după ce banca a fost recapitalizată cu resurse de la HFSF.

Reprezentanţii HFSF, vehiculul care se ocupă de recapitalizarea principalelor bănci elene, a trimis, miercuri seara, o scrisoare conducerii Eurobank, al treilea grup bancar elen, solicitând oprirea procedurii de majorare a capitalului conform actualei legislaţii deoarece, astfel, operaţiunea s-ar realiza numai prin fonduri private.

Joi, boardul Eurobank urmează să se reunească pentru a analiza reglementările principalului său acţionar, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul susţin că intenţia conducerii Eurobank este de a realiza operaţiunea de majorare a capitalului în actualul cadru legislativ şi creşterea capitalului din fonduri private, care şi-au exprimat interesul solid de a participa la acest proces, în timp ce sunt minimalizate pierderile HFSF.

La rândul său, Fondul de Stabilitate Financiară consideră că, în cazul neparticipării la majorarea capitalului, interesele plătitorilor de taxe din Grecia sunt afectate.

Eurobank a înregistrat, anul trecut, pierderi de 1,15 miliarde de euro, ca urmare a majorării provizioanelor constituite pentru credite neperformante.

Băncile greceşti sunt grav lovite de creşterea creditelor neperformante, după şase ani de recesiune şi o rată a şomajului de 28%, cumulată cu o scădere a depozitelor, pe măsură ce deponenţii şi-au scos banii din bancă sau i-au trimis peste hotare, pe fondul îngrijorărilor cu privire la stabilitatea sistemului bancar elen.

Pe piaţa din România, în luna noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias) a devenit acţionarul majoritar al Bancpost. De atunci, grupul şi-a extins în mod constant prezenţa în România, ajungând la peste 3.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 240 de sucursale, zece centre regionale şi zece centre de afaceri.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...