Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 1,6 miliarde de lei în ianuarie

Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat prima lună din 2022 cu deficit de 1,61 de miliarde de lei, cu 2% mai mare decât cel din aceeaşi lună a anului 2021, arată analiza făcută de Economica.net. Contribuţia de asigurări de sănătate, plătită de salariaţi şi de celelalte categorii de persoane fizice în baza declaraţiei unice, şi subvenţiile sunt cele mai mari surse de bani la Fondul Sănătăţii în prima lună din an.
Cristina Şomănescu - joi, 31 mart. 2022, 22:19
Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 1,6 miliarde de lei în ianuarie

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

Deficit de 1,61 de miliarde de lei la Fondul Sănătăţii în ianuarie 2022.

Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate a încheiat prima lună din 2022 cu deficit de 1,61 de miliarde de lei, cu 2% mai mare decât cel din aceeaşi lună a anului 2021, arată analiza făcută de Economica.net.

CASS şi subvenţiile au adus cei mai mulţi bani la Fondul Sănătăţii în ianuarie 2022.

FNUASS a avut încasări totale de 3,28 de miliarde de lei în ianuarie 2022, cu 12% mai mari decât cele din aceeaşi lună a anului 2021.

Punctual, veniturile realizate la FNUASS din contribuţiile de asigurări de sănătate se ridică la 3,22 de miliarde de lei în prima lună a anului 2022 şi sunt cu 9% mai mari decât cele încasate în aceeaşi lună a anului 2021, arată analiza Economica.net. Creşterea a fost influenţată de majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2022, la 2.550 de lei brut lunar.

FNUASS a primit subvenţii de 51,37 de milioane de lei în ianuarie 2022, cu peste 37% mai mari decât cele din ianuarie 2021, reiese din comparaţia făcută de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Încasările din taxa clawback – plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor – sunt în valoare de 577.000 de lei în ianuarie 2022, de aproape 20 de ori mai mici decât cele din ianuarie 2021.

Cum am cheltuit banii colectaţi la Fondul Sănătăţii în ianuarie 2022

Plăţile făcute din FNUASS se ridică la 4,9 miliarde de lei în ianuarie 2022 şi sunt cu 8,5% mai mari decât cele realizate în aceeaşi lună din 2021.

Pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare şi dispozitivele medicale, acordate pacienţilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 1,73 de miliarde de lei în ianuarie 2022, cu peste 2% mai puţin decât în ianuarie 2021, arată analiza Economica.net.

Plăţile făcute din FNUASS pentru serviciile medicale, acordate pacienţilor în unităţi sanitare cu paturi, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, depăşesc un miliard de lei în ianuarie 2022 şi sunt cu aproape 2% mai mari decât cele făcute în aceeaşi lună a anului 2021.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la peste un miliard de lei în ianuarie 2022 şi sunt cu circa 1% mai mari decât cele din aceeaşi lună a anului 2021.

  • Cei mai mulţi de la acest capitol sunt transferuri din bugetul FNUASS către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice, în baza legii salarizării unice.

Pentru asigurări şi asistenţă socială, acordate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 445,34 de milioane de lei în ianuarie 2022, cu peste 49% mai mult decât în ianuarie 2021, arată analiza făcută de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Economia României a crescut în 2022 cu 4% comparativ cu anul 2021 – date definitive INS
Economia României a crescut în 2022 cu 4% comparativ cu anul 2021 – date definitive INS
Produsul intern brut estimat pentru anul 2022 a fost de 1.389,450 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 4% faţă de anul 2021, arată datele definitive ale......
Petrom finalizează tranzacțiile pentru energie regenerabilă cu Renovatio. Vor fi dezvoltate proiecte de 1.000 MW
Petrom finalizează tranzacțiile pentru energie regenerabilă cu Renovatio. Vor fi dezvoltate proiecte de 1.000 MW
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat achiziția de la RNV Infrastructure ...
Burduja anunţă o schemă de 4 miliarde de lei pentru investiții în orașe verzi și sisteme de termoficare – Programul Naţional de Investiţii „Energia Verde”
Burduja anunţă o schemă de 4 miliarde de lei pentru investiții în orașe verzi și sisteme de termoficare – Programul ...
Ministerul Energiei propune un nou program multianual de investiții pentru orașe verzi și sistemele centralizate de termoficare, ...
Criza demografică din România continuă. Populaţia a scăzut şi în august – date INS
Criza demografică din România continuă. Populaţia a scăzut şi în august – date INS
Populaţia României a continuat să înregistreze un spor negativ la nivelul lunii august 2024, cu un minus de 6.076 de ...