1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Fondul Proprietatea a demarat în trombă în a patra campanie de răscumpărare de acţiuni

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP) a început maratonul celei de-a patra campanii de răscumpărare a propriilor acţiuni. Campania este cea mai mare, vizând achiziţia unui pachet de până la 990,8 milioane de titluri FP.

13 oct, 2014 | | ECONOMICA.net

Fondul Proprietatea (FP) a scos de pe piaţă peste 23,8 milioane de acţiuni proprii, de la începutul celei de a patra campanii de răscumpărare, declanşată la 1 octombrie. Achiziţiile s-au făcut la preţuri de peste 0,94 lei / titlu şi valorează, în total peste 22,6 milioane de lei.

Franklin Tempelton, administratorul FP, a dat zilnic ordine de cumpărare de volume foarte apropiate, de 3,3 – 3,5 milioane de acţiuni, cu un maxim de 3,7 şi un minim de 2,93 milioane.

Preţul mediu de cumpărare, până acum a fost de peste 0,9496 lei/ titlu, la mai puţin de un ban sub noua valoare nominală a acţiunii FP. La acest preţ, Franklin Templeton va cheltui, din banii FP, 941 de milioane de lei, pentru a scoate din piaţă pachetul pe care îşi propune să-l răscumpere (990.855.616 acţiuni).

Acţiunile FP au închis săptămâna trecută în scădere până la preţul de 0,9235 lei / titlu, la care valoarea de piaţă (capitalizarea bursieră) a fondului este de 12,5 miliarde de lei.

Administratorul FP ia în considerare şi efectuarea unei oferte publice de cumpărare pentru accelerarea finalizării campaniei, aşa cum a procedat în toamna anului trecut, fondul a derulat prima ofertă publică de cumpărare prin care a achiziţionat un pachet de 600 milioane de acţiuni la un preţ de 1 leu/titlu.

Răscumpărările sunt făcute prin Raiffeisen Bank.

Al patrulea program de răscumpărare se va derula până la data de 27 noiembrie 2015, sau mai devreme, dacă se vor lua din piaţă toate cele aproape 991 de milioane de acţiuni, adică 7,97% din capital.

Preţul maxim la care Franklin Templeton este dispus să răscumpere acţiunile FP este de 2 lei / titlu.

Răscumpărarea de acţiuni este una dintre metodele prin care administratorii de la Franklin Templeton îşi îndeplinesc misiunea de transfer de valoare din conturile Fondului în cele ale acţionarilor dominaţi de fondurile de investiţii care nu s-ar sfii să ducă această strategie până la desfiinţarea Fondului.

Pe scurt, strategia constă în stimularea creşterii preţului prin reducerea volumului de acţiuni de pe piaţă, rezultată din campaniile de răscumpărări. Totodată, acţiunile răscumpărate sunt anulate şi, cvum deja s-a întâmplat o dată, capitalul social poate fi redus corespunzător, diferenţa fiind dată acţionarilor.

Strategia este cunoscută numele de VÂNZARE pe BUCĂŢI a FP.

Citeşte şi:
Preţul ţintă al Fondului Proprietatea va trece în sfârşit de pragul promis de guvern la înfiinţare

 şi

Franklin Templeton şi ASF şterg peste un miliard de lei din capitalul Fondului Proprietatea


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO