Fondul Proprietatea a încheiat luna mai cu un profit de 480 milioane lei

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat luna mai cu un profit de 480,55 milioane lei, mult peste cel consemnat pentru luna aprilie, de 16,86 milioane lei, o parte importantă din câştig fiind acoperită de banii obţinuţi din vânzarea pachetului de 1,11% din acţiunile OMV Petrom (SNP).
Economica.net - vin, 14 iun. 2013, 08:25
Fondul Proprietatea a încheiat luna mai cu un profit de 480 milioane lei

FP a vândut, la jumătatea lunii mai, un pachet de 1,11% din acţiunile OMV Petrom, încasând astfel 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro). O altă parte importantă din profit a fost acoperită de încasarea din dividendele de la firmele unde Fondul are acţiuni.

La finele lunii mai, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 285,705 milioane lei, în scădere cu 37,9% faţă de luna precedentă, în timp ce sumele din depozitele bancare au urcat de 2,5 ori, la 748,808 milioane lei.

Totodată, activul net a crescut în luna mai cu 0,18%, la 15,004 miliarde lei.

Acţiunile deţinute la companii din România reprezintă 99,05% din activul net, diferenţa de 0,95% fiind reprezentată de participaţii la societăţi listate în Austria.

În funcţie de sectoare, „petrol & gaze” avea cea mai mare pondere la finalul lunii aprilie, de 39,24%, segmentul „utilităţi electricitate: producţie” acoperă 23,52%, iar „utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare” are o pondere de 22,94%. Participaţiile la bănci reprezintă 2,74%.

Participaţia la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 29,69%, fiind urmată de pachetul la Hidroelectrica, cu 13,34% din total.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionau în şedinţa bursieră de vineri la unpreţ în creştere cu 0,31%, la preţul de 0,642 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 8,845 miliarde lei (1,98 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti BBVA Credite de Consum, parte a Grupului Garanti BBVA România, a anunțat că lansează astăzi primul său credit verde, pentru clienții persoane fizice care vor sa facă achiziții......
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Compania americană Nikola și italienii de la Iveco au anunțat inaugurarea unei noi uzine dedicată producției de vehicule ...
Două soluții digitale educaționale și una de sănătate, selectate în etapa a doua a acceleratorului Innovators for Children 2021
Două soluții digitale educaționale și una de sănătate, selectate în etapa a doua a acceleratorului Innovators for ...
Cea de-a treia ediție a programului Innovators for Children și-a desemnat câștigătorii în cadrul evenimentului online ...
Ce spune şeful Concurenţei despre plafonarea preţurilor la energie
Ce spune şeful Concurenţei despre plafonarea preţurilor la energie
Plafonarea preţurilor la energie ar însemna un pas înapoi în dezvoltarea pieţei, iar autorităţile ar trebui să ia ...